Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2013 kanske inte riktigt så illa som man kan tro till förstone

Så gick ett år än från vår tid, och kommer aldrig mer – för att travestera J.O. Wallins vackra aftonpsalm. Tack och lov, tillägger väl en del.

Pessimisten kan med rätta hävda att året när Rysslands president Vladimir Putin av de tongivande anglosaxiska tidningsdrakarna utsågs till Årets person inte var något vidare. Att den egyptiska armén än en gång kopplade greppet om sitt land. Att Bashar al-Assad sitter kvar i Damaskus – och även han på fullt allvar nominerades till Årets person. Och så vidare.

Optimisten kan dock med lika stor rätt hävda att allt kunde ha blivit mycket värre.

Krisen som utlöstes av en attack med kemiska vapen i Stor-Damaskus utkant den 21 augusti kunde ha lett till en internationell konflikt av ett slag som vi inte räknat med sedan östblockets sammanbrott runt 1990. Kompromissen – destruktion av syriska kemvapen i utbyte mot inställda amerikanska robotattacker mot Assadregimen – räddade ansiktet på de flesta aktörerna.

Den stora förloraren var den syriska oppositionen, som å andra sidan blivit ett allt mindre lockande alternativ även för de tidigare beskyddarna EU och USA.

Revolten i det brittiska parlamentet mot ett brittiskt deltagande i krigshandlingar mot al-Assad visade att världen faktiskt blivit lite klokare. Även många toryledamöter avvisade tanken på ett slags repris på Tony Blairs skamlösa aktivism för Irakkriget 2003.

Att konflikten i Syrien fortsätter även utan kemvapen är förstås ett faktum som drog en mörk slöja över 2013. Om några veckor ska åtminstone en del av de krigförande parterna samlas till en fredskonferens i Genève. Då får vi de första signalerna om inbördeskriget kan ta slut nästa år.

Vad kan vi mer vänta av 2014?

Två stora sportevenemang – vinter-OS och fotbolls-VM – lär förgylla tillvaron för många. Som vi påmindes om även i går kan dock Sotji bli en hemsk historia om terrorister lyckas ta sig igenom alla spärrar som rysk säkerhetstjänst byggt uppe i bergen.

Två val väntar. EU-valet 25 maj har ett stort symbolvärde men är i ärlighetens namn ingen pålitlig prognos för de nationella valen den 14 september. Hur riksdagen kommer att se ut dagen därpå har vi i dag en ytterst grumlig bild av.

En stilla bön till riksdagskandidaterna är att i valdebatten förskona oss från det hysteriska tonläge som kom att prägla den offentliga debatten i Sverige 2013.

"Tyskland är ett Sverige för vuxna" sa Akademiledamoten Horace Engdahl i en intervju för några år sen. "Folk är mer pålästa och det ställer högre krav på saklighet och formuleringskonst."

Snälla politiker oavsett kulör, ta till er det budskapet.

Gott nytt år!