Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2013 tufft år för Jämtkraft

Det blev precis som Jämtkraft spådde - tuffa tider.

Vinsten 2013 blev lägre än året innan och värdet på de nyförvärvade aktierna i ett norskt kraftbolag skrevs ned med 50 miljoner kronor.

Annons

2012 var ett bra år med mycket vatten men 2013 blev det desto torrare. Redan under redovisningen av resultatet 2012 flaggade bolaget för att det var dags att dra i handbromsen.

Orsaken var stora investeringar som hade genomförts parat med att elpriserna hade börjat gå ned.

– Jag tycker att vi gör ett förhållandevis bra resultat med tanke på att marknaden viker. Elpriserna har sjunkit med 30 procent på två år. Det är bra för konsumenterna men inte för oss. Vi klarar resultatkraven ändå för att vi mäts på tre år och inte per år, förklarar ekonomichef och vice vd Jan-Åke Sjölund.

Inför de kommande åren spås fortsatt låga elpriser och det kommer att bli svårt att få lönsamhet i de investeringar som gjorts, skriver företaget i sin årsberättelse. På sikt kan det bli fortsatta nedskrivningar och 1 januari i år startade bolaget en internbank för att minimera finansiella risker och effektivisera riskhantering.

2012 investerade Jämtkraft stora pengar i renoveringen av Hissmofors som snart invigs. Aktier för 1,4 miljarder kronor köptes i norska Troms Kraftforsyning og Energi AS. Nu har värdet på dessa aktier skrivits ned med 50 miljoner kronor vilket ger en lika stor förlust i resultatet.

Om det hade varit i dag - hade ni köpt aktierna?

– Det är ägaren Östersunds kommun som har som idé att vi ska vara offensiva. Det är en investering i vattenkraft som vi tror är bra långsiktigt.

--------------------------------

FAKTA: Resultat 2013

Resultatet var efter finansiella poster på 184 miljoner kronor (299,6 miljoner kronor 2012). Efter skatt motsvarande 103,8 miljoner jämfört med 341 miljoner kronor.

Utdelningen blir 36 miljoner kronor.

Den totala elproduktionen uppgick under året till 882 GWh. Vattenkraftproduktionen blev 781 GWh vilket är 16 procent lägre än ett normalår. Vindkraftsanläggningarna i

Kyrkberget, Hornberget och Almåsa har under året sammanlagt producerat 101 GWh. Anläggningen Sjisjka gick med förlust. Bolagets andel av kärnkraft var 250 GWh.