Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2017 – året då kulturvärlden reste sig och röt ifrån

KulturTT

Skådespelare, dansare och konstnärer: 2017 röt hela kulturvärlden ifrån mot sexuella trakasserier och myten om det manliga geniet.

Litteratursverige splittrades inför Bokmässans ja till Nya Tider – men hyllade Johannes Anyurus poetiska motstånd.

Flodvågen #metoo

Vittnesmålen om sexuella trakasserier i den internationella rörelsen #metoo bröt fram som en flodvåg i Sverige och svepte genom bransch efter bransch, under diverse kreativa hashtags. Först ut var #tystnadtagning, där 703 skådespelare berättade om trakasserier och en grabbig jargong i film- och teaterbranschen, samt en tystnadskultur som skyddade förövarna.

Medan både Tommy Berggren och Mikael Persbrandt i år gav ut biografier blev det manliga geniet ifrågasatt som aldrig förr. Medarbetare stängdes av och utredningar inleddes. Ett fyrtiotal anställda på Stockholms stadsteater vittnade i Aftonbladet om att vd:n Benny Fredrikssons hårda ledarstil var en del av problemet. Fredriksson, en institution i sig inom teatervärlden, avgick plötsligt.

Stadsteaterns Anna Takanen kom med en uppmaning till teaterkritikerna: Nu är det hög tid att formulera också det kvinnliga geniet.

Nazister på bokmässan

En djup klyfta revs upp i Litteratursverige när högerextrema Nya Tider för andra året i rad tilläts ställa ut på Bokmässan. Författarna tvingades att ta ställning för eller emot en bojkott och författarförbundets ordförande Gunnar Ardelius var en av dem som uteblev från mässgolvet.

Hotet blev i år påtagligare: nazister från NMR marscherade utanför bokfesten.

Parallella litteraturscener skapades. Bokmässans besökarantal föll, tillställningen blev avslagen och flera stora förlag redovisade ett tapp i bokförsäljningen på mellan 10 och 20 procent. Slutligen fattade mässans nya ledning det beslut som enligt författaren Elisabeth Åsbrink var det enda möjliga: man portade Nya Tider. Samtidigt efterlyste Åsbrink ett modigare och mindre polariserat samtal: "Folk tog ställning för eller emot och sedan blev det inget mer", sade hon till TT.

Johannes Anyurus år

"För det mesta känner jag att Europa aldrig kommer att bli totalitärt igen. Men vissa ögonblick får jag känslan av att vara en krabba som håller på att kokas, utan att märka att temperaturen skruvas upp." Det sade författaren Johannes Anyuru i en intervju med TT i höstas, apropå att gränserna för rasism och nazism har förskjutits.

Om ett allt våldsammare Sverige handlar också dystopin "De kommer att drunkna i sina mödrars tårar", som med poetiskt egensinne och politisk sprängkraft landade mitt i debatten. Själv såg Johannes Anyuru skrivandet som en balansgång på en knivsegg mellan islamister och islamofober. För den konsten belönades han med Augustpriset. Priset krönte vad som skulle komma att bli hans år: 2017 fick författaren motta även Per Olov Enquists pris och Aniarapriset.

Åsiktskorridoren

"Censur och Stalinfasoner" – föreställningen om en trång svensk åsiktskorridor frodas. Många av kontroverserna har blossat upp kring författaren och sexologen Katerina Janouch, som i en tjeckisk tv-intervju sade att Sverige "vacklar under massinvandringen".

I den senaste av en lång rad kontroverser menar Janouch och hennes följare att även Pocket Shop ägnar sig åt censur – de påstås ha sorterat bort hennes böcker på grund av hennes åsikter. Bokföretaget svarade att man har författarens böcker, men färre av dem, eftersom hon "på egen hand skjutit sitt författarskap i sank".

Inre rengöring

Via långsamma performanceverk vill Marina Abramović framkalla kollektiv gemenskap för vilsna själar. Den vida omtalade konstnären visades stort på Moderna Museet i Stockholm där hon också gjorde ett omfattande och helt nytt performanceverk med körsångare, "The cleaner" (Städaren), i Skeppsholmskyrkan. Minst två och en halv timmers köande i fuktig februarikyla krävdes för att få delta i denna inre reningsprocedur. Den som tvivlade på konstens kraft blev övertygad om motsatsen.

Nationalmonument

Konst som ska läka nationella sår river ibland upp nya konflikter. Den norska regeringen meddelade i år att det planerade och omdiskuterade minnesmärket vid Utøya, "Memory wound", av svenske Jonas Dahlberg inte kommer att bli av. En process för ett nytt minnesmärke ska inledas, där både grannar och överlevande ska delta.

I Sverige har minnesmärket efter flodvågskatastrofen i Thailand 2004 varit både efterlängtat och omdiskuterat. I år presenterades slutligen det vinnande förslaget: danska konstnären Lea Porsagers "Gravitational ripples" ska hedra offren. Från två himlakroppar i centrum böljar mjuka gräsbevuxna vågor. Konstverket ska omforma hela den södervända sluttningen på Blockhusudden invid Thielska galleriet i Stockholm. Invigningen sker sommaren 2018.

Akademiens kris

I vilken mån kommer Svenska Akademien att modernisera sitt arbetssätt? I vågsvallet av #metoo publicerade Dagens Nyheter ett reportage där 18 kvinnor vittnade om sexuella trakasserier och övergrepp av en man som kallas kulturprofilen. Mannen har nära band till Akademien som stöttat hans verksamhet ekonomiskt.

När Dagens Nyheter senare visade att kulturprofilen också pratat bredvid mun om kommande Nobelpristagare yttrade sig bland andra Peter Englund:

Den jäveln, sade den före detta ständige sekreteraren.

Tidigast i början av mars väntas den advokatbyrå som anlitats vara klar med sin granskning av Akademiens kontakter med kulturprofilen. Men redan nu har den ständiga sekreteraren Sara Danius förklarat att man brutit mot de egna jävsreglerna.

Elin Swedenmark/TT

Erika Josefsson/TT