Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

2018 blir ett "crazeee" år för bokaktuella Silvana Imam: "Boken ett hjärtebarn"

Först kom musiken, sedan filmen och utställningen. Nu har Silvana Imam erövrat ännu ett territorium. Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, kommer hennes första bok: "Silvana".

Den är fylld av bilder. Av artisten Silvana Imam på scenen – respektingivande, ointaglig. Men också av privata fotografier, några av dem från barndomen och uppväxten i Jakobsberg utanför Stockholm. På ett av dem ler ett vitblont, korthårigt barn hjärtskärande försiktigt mot skolfotografens kamera.

"Jag passade inte in, med mitt språk och mitt korta hår, ingenting med mig stämde överens med det som förväntades av mig", berättar Silvana Imam om sig själv som liten – invandrad dotter till en syrisk journalist och en litauisk språkvetare – och beskriver hur hon skrev dikter och lärde sig Eminems "The Marshall Mathers LP" utantill. Det tillsammans blev ett slags strategi för att ta sig igenom åren av utanförskap.

– När folk kritiserar mina låtar då bryr jag mig inte, för jag vet att jag har gjort något bra. Men om folk kommer att kritisera den här boken? Ja, hur kommer jag att ta det? säger Silvana Imam.

Hon sitter på managementbolaget Trans94:s kontor i Stockholm med en hög böcker framför sig, färdiga för signering. 600 exemplar bär redan hennes signatur på försättsbladet.

– Alla är slutsålda, det är så coolt, säger hon med stor entusiasm.

Efter fyra år i rampljuset skulle man kanske kunna förvänta sig att hon skulle vara blasé. Men fotoboken "Silvana" är i högsta grad ett av Silvana Imams hjärtebarn. Idén fick hon i maj förra året och under arbetets gång har hon gått igenom drygt tusen bilder av sig själv för att välja ut de allra bästa.

– Jag är en väldigt kreativ och visuell person, jag har en konkret bild i min hjärna av vad jag gillar. Nu håller jag på med mitt album och det är ju kreativt i sig med pressbilder och så, men hur kan jag dra det längre? Vad kan jag göra för att ni ska se mer av min vision kring låtarna? Då kände jag att det här var perfekt att göra.

Bilderna varvas i boken med texterna till låtar som "Imam Cobain" och "Tänd alla ljus" och Silvana Imams handskrivna kommentarer och teckningar. På ett ställe beskriver hon sin inställning till skrivandet: "Jag skrev dikter när jag var liten, som blev texter och som år senare blev låtar. Rap är inte bara låtar för mig, jag gör inte låtar, jag gör känslor och bygger en alternativ värld."

Har du inte funderat över att ge ut en diktsamling någon gång?

– Jo, jag har tänkt på det. Min pappa skriver på en självbiografi och min mamma skriver också mycket, båda älskar text. Och för nio år sedan sade min mamma "du borde skriva en poesibok, den skulle jag vilja läsa". Då gick jag verkligen in i tanken på att släppa en sådan bok, det var så fint att min mamma kom med idén.

Varför har det inte blivit något av poesiboken? För att den i sådana fall måste vara "helt perfekt", för att prestationskraven är höga eftersom dikten är så intimt förknippad med hennes egen identitet.

– Om någon skulle kritisera min poesi, då skulle jag söka upp den personen, tror jag. För det är inte okej. Du kan kritisera låtar och så där, men poesi och dikter, det är så nära mig, nånting så privat, att jag inte klarar det.

Om 2015 och 2016 var galna år, med livet i 200 knyck, har 2017 varit lugnare med Silvana Imam-mått mätt. "Bara" en dokumentärfilm (prisbelönta "Silvana – väck mig när ni vaknat"), en utställning ("Nonsense warrior"), en spelning på Bråvallafestivalen och gästspel hos Håkan Hellström.

– 2018 blir crazeee, konstaterar hon och ler. Jag släpper en skiva i maj och sedan åker jag på turné. Den här gången vill jag berätta något annat. Nu har jag berättat min historia – nu känner ni mig, nu är det något annat jag vill förmedla.

Din kreativitet känns som att den bara håller på och håller på, men vågar du lita på att den räcker hela livet ut?

– Om jag inte stressar kring sådant där som "kommer min kreativitet att räcka" och tänker två år framåt och inte tjugofem, då kommer det nog att funka. Jag är jättedriftig och det är det som gör att jag kan slappna av.

Sara Ullberg/TT

*

Fakta: Silvana Imam

Född 1986 i Litauen.

Bakgrund: Silvana Imams mamma är språkvetare från Litauen och hennes pappa är utbildad journalist och jurist från Syrien. Familjen bodde en tid i Prag och flyttade sedan till Kiruna och därefter till Stockholmsförorten Jakobsberg. Silvana var fyra år gammal när hon kom till Sverige.

Utbildning: Har en magisterexamen i psykologi och engelska vid Stockholms universitet.

Musikkarriär: Nominerades till årets nykomling på Kingsizegalan 2012, i maj 2013 kom debutalbumet "Rekviem". Samma år framträdde hon på en gala i Kärrtorp, som anordnats i protest mot nazister – ett framträdande som ledde till hot från högerextremister, men också gjorde henne känd för en bredare allmänhet. 2014 kom ep:n "När du ser mig – se dig" och 2015 "Jag dör för dig". 2016 släpptes fullängdaren "Naturkraft". Samma år fick hon en Grammis i kategorin årets artist. Höll tacktalet på arabiska och litauiska.

Aktuell: Med fotoboken "Silvana" som ges ut på internationella kvinnodagen, 8 mars.