Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

209 uzbeker bor i Strömsund

Det började illa med en nedbränd moské. Men i Strömsund har Obid-kori Nazarov och hans församling sakta blivit mer och mer accepterade.

Hösten 2006 började de första uzbekerna flytta till Strömsund. Från början har problemen mest handlat om kollisionen mellan religionsfrihet och svenska normer och lagar.

Skolledningen på Vattudalsskolan stod inför nya problem när de ortodoxa muslimerna vägrade låta sina barn delta i sexualundervisning, religionsundervisning, idrott, simning, bild och musik.

När de krävde att kvinnor och män skulle ha skilda klassrum i invandrarundervisningen i svenska blev kompromissen en skärm mitt i klassrummet, med kvinnorna på ena sidan och männen på den andra. En kvinna från Guatemala som deltog i samma svenskaklass anmälde Hjalmar Strömerskolan för Diskrimineringsombudsmannen. Hon tyckte att kvinnorna förtrycktes.

– Det där har lagt bakom oss. Numera går alla i samma klass, säger Anders Fabricius, flyktingsamordnare i Strömsund.

Däremot finns det vissa barn som inte deltar i alla ämnen i skolan.

– Men det är väldigt individuellt. Det ser väldigt olika ut bland olika familjer. Men det är inget fenomen i Sverige som bara gäller uzbekiska barn. Många som kommer från andra kulturer är från början inte uppfostrade med 100 procent svenska värdegrunder, säger han.

Enligt den senaste folkräkningen bor det 209 personer i Strömsunds kommun med bakgrund i Uzbekistan. Det som är unikt i Strömsund jämfört med andra inlandskommuner är att de stannar kvar och vill bygga sin framtid i kommunen. I många andra inlandskommuner brukar flyktingar som är placerade där flytta till storstadsregioner så fort de får chansen. Men till Strömsund har det flyttat uzbeker från andra kommuner. Det är en del av förklaringen till att Strömsund har bromsat befolkningsminskningen. Visserligen minskade kommunen med 14 invånare. Men själva befolkningen i Strömsund ökade

– När det kommer en stor grupp från ett land finns det större möjlighet att ordna med hemspråksundervisning och studiehandledning, säger Anders Fabricius, och fortsätter:

– Strömsunds kommun har arbetat hårt med olika projekt för att det ska fungera för de som flyttar hit. Det gäller inte bara uzbeker utan det handlar även om personer som exempelvis kommer från Tyskland och Holland.