Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

21-åring döms för sexualbrott mot barn – bevis fanns i sociala medier

En 21-årig man utnyttjade flera unga flickor sexuellt innan de fyllt 15 år. Han döms nu för en rad sexualbrott bland annat våldtäkt mot barn.

Tingsrätten dömer också mannen för sexuellt utnyttjande av barn och utnyttjande av barn för sexuell posering

Mannen döms dessutom för en omfattande annan brottslighet som rör att han hotat en 14-årig pojke till livet, stulit av bekanta, langat alkohol, begått inbrott och utpressat yngre att betala pengar till honom.

I grunden ligger ett narkotikamissbruk som tingsrätten betecknar som allvarligt.

Sexualbrotten har han begått när han var 20 år, och brotten har begåtts mot flickor som var 14 år. Eftersom åldersskillnaden inte var så stor kunde rätten möjligen ha gjort en mildare bedömning, det görs ibland i fall där en kärleksrelation förekommer när ena parten är under 15 år.

Men rätten menar att mannen varit hänsynslös när han utnyttjat flickorna och i ett fall rör det sig om ren våldtäkt.

När det gäller hot och övergrepp i rättsak mot den 14-årige pojken har polisen hittat bevis i form av Snapchat-meddelanden som 14-åringen fått i sin mobiltelefon.

Även andra bevis har polisen funnit i sociala medier som Facebook och Kik. Det gäller bland annat huruvida mannen visste att flickorna var under 15 år.

En 14-årig flicka tvingades att posera sexuellt i utbyte mot alkohol och blev vid ett annat tillfälle utsatt för våldtäkt.

Tingsrätten konstaterar att 21-åringens brottslighet har ett straffvärde som med råge överstiger ett år. Sammantaget handlar det om fängelse på två år och två månaders fängelse.

Men tingsrätten dömer ändå inte ut fängelsestraff utan anser att mannen ska behandlas för sitt narkotikamissbruk. Det ska han, enligt frivårdsmyndigheten, vara motiverad att göra.

Något som talar emot att det kan lyckas är att 21-åringen vid rättegången lämnade orimliga förklaringar och försökte låta som att han har kontakt med organiserad brottslighet. Rätten vill ändå ge mannen en chans med tanke på att han inte fyllt 21 år när han begick brotten.

Mannen ska också betala skadestånd till brottsoffren, sammanlagt drygt 77 000 kronor.