Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

21-åringen gick själv till räddningen

Klockan 8 på söndagsmorgonen gav sig två jägare ut för att fortsätta söka den björn som bet en 21-årig jägare under älgjakt på lördagen. 21-åringen som nu finns på sjukhus blev biten i benet och i bröstkorgen. Han tog sig själv genom skogen till sin bror som satt på ett annat pass och hörde det desperata skriket.

Nu på söndagsmorgonen fortsätter eftersöket på den björnhona med två ungar som väcktes ur sitt ide i går i skogen i Gåxsjö, två mil väster om Hammerdal.

Inga blodspår har hittats och det är ingen som vet om den 21-årige överraskade jägaren lyckades träffa.

Han sköt två skott mot björnen som kom flygandes på honom sedan hans hund hade börjat skälla på en älg. Det visade sig att öppningen på idet var på den andra sidan den lilla knölen som han och hunden stod vid.

– Han var bara 5 -10 meter från öppningen. Björnen blev väl uppretad sedan han hade blivit väckt.

Det berättar Lisa Lindholm Sandberg, fru till Thomas Sandberg som är den ena av de jägare som på söndagsmorgonen har gett sig ut för att leta spår. Senare på förmiddagen tar länsstyrelsens personal över.

Händelsen från lördagen är omtalad i Gåxsjö. Lisa Lindholm Sandberg berättar att den 21-årige killen blev biten i låret, vaden och i bröstkorgen. Han sköt två skott.

– Det andra från en meters håll. Då sägs det att man inte träffar. Man måste träffa en yta som är så stor som en tennisboll. Han har haft tur. Jag vet inte, men det kan vara så att hunden räddade livet på honom. Hunden hade blivit helt galen när björnen kom.

21-åringens 19-årige bror satt på ett annat pass en bra bit därifrån. Han hörde skriket genom skogen när björnen började bita. Sedan hörde han honom ropa ”björnattack” i komradion, enligt Aftonbladet som har pratat med brodern.

– Han var helt chockad och gick bara på adrenalin, säger han till Aftonbladet.

Brodern tog bilen och åkte på skogsbilvägen mot broderns pass. Han mötte upp honom. Enligt uppgift hade den bitne 21-åringen då gått 300 meter efter attacken.

– Jag går aldrig ut i skogen. Det där med att det inte är troligt att björn attackerar om man bara är själv ute i skogen bryr jag mig inte om. Jag tycker det är hemskt otäckt, säger Lisa Lindholm Sandberg.

Enligt TT var tillståndet för den 21-årige jägaren dagen efter attacken förhållandevis gott, enligt läkare på Östersunds sjukhus som beskriver hans skador som "medelsvåra".