Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

21 orter och ställen presenteras i ny antologi

21 författare, 21 orter och ställen. I kväll var det boksläpp för antologin där veteraner och förstagångsutgivare samsas i en bok om borta och hemma.
– Kan man titulera sig författare nu eller hur funkar det? frågade sig en av författarna leende under kvällens boksläpp.
Och ja, så måste det ju bli.

Annons

En fullsatt, förväntansfull sal lyssnade andaktsfullt när deras noveller, berättelser och dikter lästes upp. De är alla vinnare av regionens skrivartävling som utlystes vintern 2015/2016 och nu kan de äntligen hålla resultatet i sin hand.

57 bidrag skickades in och 21 valdes ut anonymt. Förstagångsutgivaren Tobias Johansson, nyexaminerad miljövetare, var en av de utvalda.

– Jag har skrivit lite poesi tidigare men det här är min första kontakt med novellskrivandet. Det har varit roligt att testa på det och på så sätt utveckla mitt skrivande. Jag har behövt vara kärnfull och driven även under en längre text vilket har varit en häftig utmaning.

Susanne Kvarnlöf, som till vardags arbetar på ÖP, brukar titulera sig "skrivande reporter" eftersom foto är hennes huvudsakliga yrke.

Hennes text handlar om en återvändare på 40 år. Det är hon, fast ändå inte och texten gav henne möjlighet att sväva ut.

– Jag har varit fri i hur jag skrev texten och struntat i meningsuppbyggnad och sådant som jag annars måste ta hänsyn till på jobbet. Det fanns en frihetskänsla i det.

– Jag tycker det är jäkligt intressant det här, som ett dokument av vår samtid. Tänk om man kunde göra det här fast med bilder, säger hon.

Hon var föräldraledig när hon såg tävlingen annonseras på sociala medier och bestämde sig för att vara med.

– Jag saknade att skriva, hör och häpna, säger Susanne och skrattar till.

Hon stängde in sig på sovrummet en kväll för att skriva och ut kom en berättelse utan hämningar.

– När jag läste den blev jag nästan rädd och undrade om jag kunde stå för det. Men det var en tävling och jag körde, säger Susanne.

Nu blir man ju nyfiken, vad handlar texten om?

– Det är bilder jag har haft inom mig, men som inte kommit ut. Det är en inre monolog där 16-åringen är föraktfull mot den som är kvar samtidigt som hon lika mycket tror att den som blev kvar föraktar henne. Därför möts de aldrig.

Bidragen till "21 orter och platser" har lästs anonymt och boken innehåller texter både av folk som publicerat förut och som gör det för första gången. De medverkande är Eva Nilsson Bergman, Lena Deimo, Mi Edvinsson, Ulla Englsperger, Petter Brantens Eriksson, Anders Frank, Karin Härjegård, Alida Johansson, Gunilla Johansson, Martin Johansson, Tobias Johansson, Susanne Kvarnlöf, Bengt Månström, Björn Oskarsson, Magnus Ottelid, Ingrid Persson, Hannah Porter, Ville Roempke, Ulla Romild, Freddie Ross och Ingrid Spångberg. Redaktörer är Therese K Agdler och Catarina Lundström.

Annons