Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

23-åringen fälls för Frösöolyckan

En 23-årig man har fått villkorlig dom efter olyckan på Frösön där två kvinnor omkom. Han ska även utföra samhällstjänst.

23-åringen har hävdat att han körde i 80–85 kilometer i timmen vid olyckan i korsningen Vallsundsvägen–Rödövägen i maj i fjol.

En expert har på åklagarens begäran räknat ut att 23-åringen måste ha kört i omkring 130 kilometer i timmen vid själva krocken.

Försvaret kallade en egen expert att vittna under rättegången vid Östersunds tingsrätt. Hans tes är att 23-åringen skulle ha kört i den hastighet han påstått.

Experternas förklaringar skiljer sig åt i första hand när det gäller hur mycket bilen bromsades in efteråt. Att 23-åringens bil kunde rulla mer eller mindre fritt har försvarets expert hävdat.

Rätten går på åklagarexpertens linje om kraftigare bromsverkan. En krock i den hastighet som 23-åringen har uppgett skulle heller inte ha lett till lika omfattande skador.

Vittnesmålen från andra trafikanter skiljer sig åt. De som beskrivit en lägre hastighet är bekanta till 23-åringen, medan utomstående har sagt att han körde i mycket hög hastighet.

Hastigheten översteg ”mer än avsevärt” tillåtna 70 kilometer i timmen och sikten var begränsad, enligt rätten. 23-åringen har nu dömts för vållande till annans död i två fall, vållande till kroppsskada och vårdslöshet i trafik. Han nekar till vårdslöshet i trafik men har låtit rätten avgöra i vållandedelen.

Oaktsamheten är så allvarlig att det talar för att han skulle ha dömts till fängelse, anser rätten. Men eftersom det har gått så pass lång tid ska 23-åringen i stället utföra samhällstjänst i 160 timmar utöver en villkorlig dom. Två nämndemän anser att han skulle ha dömts till 200 timmar.

Om mannen får behålla körkortet är upp till Transportstyrelsen, som kan fatta beslut efter att en fällande dom eventuellt vinner laga kraft.