Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

24-åring får fängelse för knivdåd

Fängelse i tre månader och skyddstillsyn.

Det blir påföljden för den 24-årige man som knivhögg en kvinna svårt och attackerade hennes särbo på Frösön i höstas.

Annons

Det var på kvällen 5 september i år som det ringde på dörren på en lägenhet på Frösön. När kvinnan, som var på besök hos sin särbo, öppnade dörren, fick hon ta emot flera livsfarliga knivhugg av 24-åringen. Han gjorde också flera utfall med kniven mot kvinnans särbo, när denne gick till angrepp i nödvärn.

Åklagaren yrkade därför på att 24-åringen skulle dömas för försök till mord, alternativt grov misshandel och försök till grov misshandel.

När Östersunds tingsrätt nu meddelar sin dom, anses det också styrkt att 24-åringen har angripit både mannen och kvinnan på det sätt som åklagaren påstått. Tingsrätten konstaterar vidare att 24-åringen – trots kraftig alkoholpåverkan och minnesförlust – var medveten om sitt agerande.

Men rätten anser ändå att det inte är ställt utom allt rimligt tvivel att 24-åringen haft uppsåt att döda kvinnan, bland annat eftersom han inte haft någon anledning att hysa agg mot henne. 24-åringen ska därför dömas för grov misshandel i stället för mordförsök.

Däremot anser rätten att 24-åringen haft uppsåt att misshandla kvinnans särbo och att han ska dömas till försök till grov misshandel av honom.

När det gäller påföljden konstaterar tingsrätten att enbart gärningen mot kvinnan har ett straffvärde som ligger över två års fängelse. Men rätten menar samtidigt att det finns flera förmildrande omständigheter – bland annat det faktum att han är tidigare ostraffad och att risken för fortsatt brottslighet är mycket låg. Han ska därför dömas till fängelse i tre månader och skyddstillsyn.

24-åringen ska också betala 69 143 kronor plus ränta i skadestånd till kvinnan, samt 20 000 kronor till mannen.