Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

24 lägenheter i nya Centralpalatset

Den har redan gått genom tjänstemännens kvarnar. Nu är det upp till Miljö- och samhällsnämnden att ge bygglov.

Turerna kring byggnaden som ska ersätta det nedbrunna Centralpalatset har varit många. Först tog det tid innan beslut om att riva den brandskadade byggnaden togs, sedan skapade ritningen som presenterades till detaljplansbeslutet en del rabalder.

Det var mycket hemligthetsmakeri kring den reviderade ritningen till det bygglov som nu ska klubbas i miljö- och samhällsnämndens möte 27 augusti. Men nu är den offentlig.

Det är inte så mycket som skiljer från den förra ritningen, men nu syns det tydligare att huset är högre än bredvid liggande hus.

Huset har sju våningar, varav första är en suterrängvåning. Det ska vara tre våningar handel och fyra våningar bostäder. Totalt beräknas det bli 24 lägenheter.

Storleken på lägenheterna kommer att vara från en studentlägenhet på 32 kvadratmeter till en etagevåning på 106 kvadratmeter. De flesta lägenheter kommer dock att vara mellan 50–60 kvadratmeter stora.

Det har även sökts bygglov för tolv fasadskyltar som ska sättas upp ovanför skyltfönster och entréer mot Biblioteksgatan och Prästgatan.

Enligt ansökan kommer fasaden vara av ljus natursten och sockeln av grafitgrå natursten. Taket kommer att vara, precis som gamla Centralpalatset, av röd plåt. Tjänstemännen lägger dock in brasklappen att färgsättningen inte är fastställd och kommer ske att i samråd med tjänstemän samt miljö- och samhällsnämnden.

Enligt tjänstemännen bör det finnas 64 parkeringsplatser till byggnaden. De ska vara uppdelade på 17 platser för boende och 45 för handel. Parkeringsplatserna är inte redovisade i bygglovet, men ska enligt Diös lösas så snart det går.

Samtidigt säger kommunens policy att det bör finnas 64 cykelplatser, men det finns bara 50 cykelparkeringar redovisade i förslaget. Det godtas av tjänstemännen.

I ansökan finns även en takterass. Men där hade kommunen och Diös delade meningar. Anledningen är att det är svårt för funktionshindrade att ta sig dit om det byggs enligt ritningarna. Eftersom Diös inte var berett att installera till exempel en trapphiss, så stryker kommunen den från bygglovet.

Tjänstemännen föreslår att nämnden säger ja till bygglovet.