Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

25-årig man åtalas för dråpförsök i Strömsund – offret blev huggen i lungan

I september 2016 blev en 22-årig man svårt knivhuggen i centrala Strömsund. Mannen fick en livshotande skada i ena lungan. Nu åtalas en 25-årig man för dråpförsök.

► Läs också: En man knivskuren i Strömsund: "Hade flera stickskador"

Knivskärningen skedde natten mellan 17 och 18 september 2016. Platsen var på parkeringen bakom restaurang Hörnet i Strömsund.

Klockan var strax före klockan 2. Den 22-årige mannen som senare blev attackerad hade varit på restaurang Hörnet. När restaurangen stängde klockan 1 gick han ut för att ringa efter skjuts. När han stod utanför restaurangen märkte han att några killar i 20-årsåldern stod en bit bort på en parkering och bråkade.

22-åringen gick bort till de som stod där för att, enligt vad han berättat i polisens förhör, gå emellan bråkstakarna, när han blev attackerad. Först märkte han inte så mycket av skadorna, men så tog han sig tillbaka restaurangen där han blev omhändertagen och några försökte stoppa blödningarna efter huggen.

Ambulans tillkallades och 22-åringen fördes till sjukhus.

Läs också: Man häktad för försök till dråp förra hösten i Strömsund – greps på Arlanda

Enligt åtalet fanns det stor risk för att den knivhuggne mannen skulle dö. Han blev huggen i huvudet, bröstkorgen och ena överarmen. Förutom den allvarliga skadan i lungan som höll på ta hans liv så fick han en revbensfraktur.

Åklagaren menar att det var försök till dråp, i andra hand att 25-åringen ska dömas för grov misshandel.

25-åringen och flera andra namngivna personer figurerade tidigt i polisutredningen. En person greps under hösten 2016, men den personen avskrevs från utredningen.

25-åringen lämnade Strömsund och Sverige efter knivskärningen för att resa till sitt hemland för att besöka sin sjuka mamma.

Där blev han kvar fram till oktober 2017. Han skulle ha kommit tillbaka långt tidigare, men han var med om en trafikolycka där han blev svårt skadad. Enligt systern som hälsade på honom låg han i koma fram till sommaren 2017.

När han reste tillbaka till Sverige i oktober samma år blev han tagen av polis på Arlanda. Dock behövde 25-åringen vård och fördes till ett sjukhus i Stockholm.

När han senare kunde förhöras av polis förnekade han brott. Han hävdar att han är oskyldig och att det var en av hans kamrater som högg 22-åringen med kniv.

Åklagaren gör dock bedömningen att det finns bevis för att 25-åringen är skyldig. En del av bevisningen är vittnesmål från flera av de människor som rörde sig kring restaurangen natten när knivskärningen skedde.

Kniven som 22-åringen blev huggen med har inte hittats. Det fanns uppgifter om att den blivit kastad i Vattudalen och polisen hade dykare som sökte på den utpekade platsen, men kniven återfanns inte.

Läs också: Man misstänkt för knivdådet i Strömsund gripen