Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

250 nya bostäder på gång i Åre

Åre kommun och Tagehus kan lösa bostadsbristen i Åre. Det är slutsatsen i en konsultrapport som visar att det inom några år kan finnas 250 nya hyresrätter i Åre.

Åre kommun har beställt en utredning som ska ge svar på hur många bostäder som måste byggas och var de kan byggas. Utredningen, som kallas bostadsförsörjningsprogrammet, är gjord av konsulten Bengt Rådman och ska presenteras till kommunfullmäktige i dag fredag.

Hur många bostäder behövs det då om Åre kommun ska kunna fortsätta att växa och utvecklas? Svaret är 250 nya bostäder inom fyra år. Siffran baseras på en uppskattning utifrån de tillväxtmål som kommunen antagit och som i sin tur bygger på befolkningsprognoser.

Och det är faktiskt realistiskt att skrapa i hop byggprojekt som kan ge alla dessa nya bostäder. Det framgår tydligt i den utredning som Bengt Rådman gjort. Enligt hans beräkningar kan Årehus bygga cirka 125 lägenheter i främst Åre och Duved samt i Järpen. Det gäller inte bara nyproduktion. I Järpen ska lägenheter i äldreboendet Notvallen hyras ut på öppna marknaden.

Men det är inte bara Årehus som ska få i gång bostadsbyggandet. Det finns även en privat aktör som är i greppet att bygga hyresrätter. Det är Tagehus som äger Toppentorpet som vill bygga 25 nya hyresrätter och 25 nya bostadsrätter per år under närmaste åren. Totalt handlar det om 125 hyresrätter som ska produceras i anslutning till Toppentorpet. Totalt kan alltså 250 nya bostäder färdigställas inom några år.

Det finns även möjligheter att på sikt bygga ännu fler bostäder. För det finns flera färdiga detaljplaner i till exempel Järpen vid Freja. Men Rådman konstaterar att det finns ett bekymmer: de höga hyreskostnader för nyproducerade lägenheter. Frågan är om hyresgästerna är beredda att betala så mycket för sitt boende. I attraktivare områden som i Åre by där kommunen och Årehus förvisso äger mark behövs tidskrävande planändringar.

Bengt Rådman menar att det är bråttom att snarast komma i gång med byggandet. Och för att inte bostadsproduktionen ska sinkas måste att arbetet med detaljplanerna ske snabbt, effektiv och rättsäkert.

Bostadsförsörjningsplanen ger inte bara förslag om var och vilka projekt som bör komma i gång snarast utan även tips till kommunen som kan leda till fler förverkligade bostadsprojekt. Bland annat bör kommunen driva på VA-utbyggnaden så att bostadsbyggandet inte stannar av samt göra strategiska markinköp för underlätta samhällsutbyggnad. Kommunen bör även ompröva gamla detaljplaner. I till exempel Duved har kommunen klubbat detaljplaner för bostadshus i centrum med handel i botten, precis som man gjort i Åre. Men eftersom det inte finns ett kommersiellt intresse att starta butiker i nya lokaler i Duved kan inte detta bostadsprojekt komma i gång. Vidare anser Rådman att Årehus även ska kunna bygga annat än hyresrätter, vissa projekt bör delvis bestå av bostadsrätter.

Läs mer:

Här ska nya lägenheter byggas i Åre inom kort

Fredag 13.00: Live från kommunfullmäktige i Åre