Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

28 hemmahopp spänner musklerna inför rekordstort SM i Strömsund

/
  • Strömsundsklubben Strömbrytarna ska arrangera SM i armbrytning med 250 deltagare på Folkets Hus i Strömsund till helg. Klubben har 28 egna deltagare i tävlingen och här spänner några av dem musklerna en av de sista gångerna i klubblokalen. Längst fram seniorerna Ingvar Jönsson, ordförande i klubben, och P-O Svedberg, som har ett guld och ett silver att försvara från SM i fjol, därefter junioren Emma Olofsson som bryter mot veteranen Ronny Johansson, sedan ännu fler av klubbens många unga, Markus Jakobsson mot Erik Olofsson och längst bort juniorerna Erik Österström, SM-silver i fjol, mot Dennis Ljungberg (skymd), som tog dubbla SM-silver.
  • Strömsundsklubben Strömbrytarna ska arrangera SM i armbrytning med 250 deltagare på Folkets Hus i Strömsund till helgen. Klubben har 28 egna deltagare i tävlingen och här spänner några av dem musklerna en av de sista gångerna i klubblokalen. Längst fram seniorerna Ingvar Jönsson, ordförande i klubben, och P-O Svedberg, som har ett guld och ett silver att försvara från SM i fjol, därefter junioren Emma Olofsson som bryter mot veteranen Ronny Johansson, längst bort juniorerna Erik Österström, SM-silver i fjol, mot Dennis Ljungberg, dubbla SM-silver. På sidan av står ytterligare två av klubbens många unga, Markus Jakobsson och Erik Olofsson (skymd).
  • Pokaler och medaljer med den speciella SM-loggan, där man fått med både de svenska och jämtländska färgerna, står klara att delas ut.
  • Emma Olofsson, 15 år, och Jessica Bredin, 16 år, två av Strömbrytarnas många unga och få kvinnliga brytare, ställer upp för en vänsterarmsmatch på ett av de godkända mästerskapsborden. ”Vi skulle behöva fler tjejer, och vuxna också, i klubben”, säger Strömbrytarnas ordförande Ingvar Jönsson och hoppas att SM på hemmaplan kan locka en del nya till sporten.
  • Närbild på ett armbrytningsgrepp i en match mellan Ingvar Jönsson och P-O Svedberg. De påpekar att armbrytning inte bara är en kraftsport, utan att det handlar mycket om teknik också. ”Men det krävs styrka även för att klara tekniken. Sedan är det viktigt också att lära känna motståndarens svagheter och styrkor”, säger Ingvar Jönsson.

Strömbrytarna laddar för fullt inför helgens höjdare. Klubben arrangerar SM i armbrytning med 250 deltagare från hela landet och hoppas på rejält tryck på läktaren.

Annons

armbrytning

– Vi har 28 brytare med från klubben och jag tror att en stor hemmapublik kan betyda mycket positivt stöd, säger Ronny Johansson.

Han och Ingvar Jönsson, ordförande i Strömbrytarna, är de två som dragit det tyngsta lasset för att sy ihop det stora evenemanget. De och övriga 26 hemmahopp kommer också vara delaktiga i arbetet under själva tävlingen.

– Det har aldrig varit någon tävling i Strömsund förut. Vi slog till med SM direkt. Det kändes lite tveksamt först kring boendet, men alla har ställt upp på ett fantastiskt sätt så det löste sig, säger Ronny Johansson.

Anmälningarna har strömmat in och landade på 250 till sist. En siffra som kan bli nytt deltagarrekord för SM.

– Vimmerby som har arrangerat de senaste åren har haft ungefär lika många, men inte fler i alla fall. Det här är ett jättestort idrottsevenemang, som kan betyda mycket Strömsund, säger Ronny Johansson.

Sportens främsta, inklusive det stora affischnamnet Heidi Andersson, kommer till Strömsund. Förutom medaljer står även platser till VM och EM på spel.

Finalisterna i SM får möjligheten att representera Sverige vid EM i Bulgarien 1–7 juni och VM i Italien 7–14 september. Men brytarna får lösa ekonomin för det själv eftersom svenska armsportförbundet inte har råd att betala.

Succén från i fjol, med att dela upp SM på två dagar, fortsätter. Det betyder att invägningen på torsdag kväll, följs av SM med vänster arm på fredag 1 maj och sedan höger arm under lördagen 2 maj.

– Det gör att vi kan göra lite extra av det. Dels runt själva tävlingarna, sedan med bankett på lördag kväll med liveband och grillbuffé.

Inramningen kring tävlingarna har Strömbrytarna tänkt ska bli lite extra i den speciella arenan som byggs upp i Virveln på Folkets Hus med tre bord i grundomgångarna och sedan ett enda i finalerna.

– Framför allt vid finalerna blir det pompa och ståt med ljus, musik och grejer, säger Ingvar Jönsson.

Som speaker har man anlitat Anders Axklo, känd från Eurosport där han kommenterar kraftsporter. Så även en icke insatt kommer kunna följa tävlingarna bra.

– Han har själv hållit på med armbrytning och är väldigt kunnig, både kring de aktiva, regler och på teknik, säger Ronny Johansson.

Strömbrytarna gjorde succé på SM i fjol med 16 medaljer på 15 deltagare. Man hoppas på något liknande i år.

– Någonstans mellan 10–20 medaljer kanske. Men det är tufft, en enorm konkurrens och dagsform och lottning kan bli avgörande, säger Ingvar Jönsson.

Mer läsning

Annons