Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

3 200 skrev på listor

Föräldraupproret mot större barngrupper i förskolan drogs i gång i Östersunds kommun förra veckan. På onsdagen räckte representanter över protestlistor med 3 200 namn till nämndpolitikerna.

Annons

– Det är för att nämnden ska få se vilket folkligt engagemang som finns, och vilken upprördhet som finns. Namnen är från allmänheten, från föräldrar, förskollärare och människor på stan. Det är listor mot beslutet om att öka barngrupperna från 18 till 19 barn och i förlängningen mot att ha stora barngrupper. Man vill ha 15 barn per grupp, säger Linn Robertsson, en av upprorets representanter.

Varför?

– Därför att forskningen säger att det är det ultimata. Barnen mår inte bra med mer än 15 barn.

Men beslutet är ju redan taget?

– Vi skulle vilja se att man river upp beslutet, för vi tycker att beslutsunderlaget är undermåligt.

Ni kan tänka er höjd skatt för att få grupper med 15 barn?

– Det tror jag att de flesta kan tänka sig, för barnen är vår framtid. Vi vet också att Östersund har jättebra ekonomi, men man väljer ändå att spara på barnen.

Medlemmar i upproret har gjort en skrivelse – genom Linn Robertsson, som är riskanalytiker – där man hävdar att risk- och konsekvensanalysen av förändringen av barngruppernas storlek är undermålig, bland annat att den ökade risken för att personalen inte hinner se alla barn inte uppmärksammats tillräckligt. Dessutom har en grupp föräldrar skrivit ett öppet brev till nämnden där de vill att beslutet rivs upp. Ett beslut som de menar bortser från barnens behov, genomförd riskanalys, rådande lagstiftning och rekommendationer.