Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

3-åriga Gloria räddades ur brinnande lägenhet

3-åriga minigrisen Gloria var ensam hemma när det började brinna. Räddningstjänsten lyckades få ut henne levande.

Annons

När Micke Alke kom hem och öppnade lägenhetsdörren på Stöttingvägen i Östersund vällde det ut rök. Han larmade räddningstjänsten och sedan sin pappa Torbjörn Alke som var på jobbet.

– Ja, jag vågade inte gå in och kolla, sa Micke.

När en av rökdykarna gick in i lägenheten så kände han att någon knuffade till honom på ena benet. Det visade sig vara en sotig och skärrad Gloria som vädjade om hjälp.

Det var en vält golvlampa som orsakade branden och hela lägenheten blev helt fylld med svart rök.

– Jag skulle kunna gissa att det är grisen som hade vält omkull lampan. Det känns i alla fall som mest troligt, sa räddningsledaren.

– Ja, hon gillar inte alls kyla och är aldrig ute på vintern. Vi får åka till djursjukhuset och kolla henne. Men hon verkar i alla fall må rätt bra, sa Micke Alke.

Senare på kvällen när familjen befann sig i en släktings lägenhet konstaterade Torbjörn Alke att Gloria egentligen hade behövt sövas för att undersökas ordentligt.

– Grisar är jättekänsliga för narkos så vi avvaktar med det. Jag har pratat med en veterinär och vi bestämde oss för det. Även om det inte optimalt så är det kanske det bästa just nu, säger Torbjörn Alke.

– Det är förstås inte bra, de här lever ju för att äta. Men det viktiga är att blodet syresätts och det kan man se på munnens slemhinnor och de ser bra ut, säger Torbjörn Alke.