Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30-åringen släppt ur häktet

Den man i 30-årsåldern som stått åtalad för flera hot mot bland andra journalister och politiker försattes på onsdagen på fri fot.

Men bara i väntan på slutgiltig dom nästa onsdag.

Det var en lättad Andreas Victor, 30-åringens försvarare som efter tingsrättens beslut kunde berätta om en oerhört lycklig klient.

– Han nästan kramade mig efter beslutet, säger Victor.

Andreas Victor misstänkte annars att ett fängelsestraff var att vänta eftersom inte tingsrätten meddelade domen direkt.

– Jag hade fel och det är jag glad över. Jag tyckte förstås att tingsrätten fattade ett rätt beslut om att försätta honom på fri fot. Men om det blir fängelse eller inte vet vi inte ännu, men beslutet i dag känns som en fingervisning om att det inte blir fängelse, säger Victor som önskar att hans klient ska få skyddstillsyn med föreskrifter om att underkasta sig den vård som kriminalvården bedömer vara bra för honom vad gäller missbruk och psykiatriska problem.

– Jag är nöjd, men framför allt är min klient nöjd som får komma hem efter en dryg månad i häkte. Han var så glad att jag nästan fick en kram av honom då beslutet tillkännagavs, avslutar Andreas Victor.

Slutförandet av rättegången flyttades fram till onsdagen då man ville få svar på möjligheterna att döma mannen till psykiatrisk vård. Men det förelåg inte någon allvarlig psykisk störning i samband med görningen och inte heller i samband med undersökningen, var rättens klara besked.

Åklagaren Mikael Bäckström yrkar på fängelsestraff kring ett år i första hand.

– Fängelse i första hand, i andra hand skyddstillsyn samt ett rejält antal timmar samhällstjänst och att han dessutom underkastar sig vård, säger Bäckström.

Dom faller nästa onsdag.