Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 får lämna Saab Aerotech i Lugnvik

Försvarskoncernen Saab ska minska personalstyrkan med 50 personer. Enligt vad ÖP erfar förlorar 30 personer i Östersund sitt arbete.

Saab Aerotech ska krympa affärsområdet Support och Services som finns i Östersund.

Förändringarna kommer enligt ett pressmeddelande ske genom omstruktureringar och individuella lösningar.

Stefan Ryckenberg, chef på Saab i Lugnvik vill inte svara på några frågor under tisdagskvällen utan hänvisar till Saabs presscenter.

– Totalt berör våra kommande åtgärder 100 personer. 50 personer ska bort från i första hand i Östersund, Nyköping och Linköping men även från andra orter i landet där vi bedriver verksamhet. Resterande 50 kommer att omplaceras eller på annat sätt erbjudas individuella lösningar, säger Helena Lindstrand, pressekreterare på Saab.

De åtgärder som nu presenteras ska genomföras snabbt. Redan under nästa år måste åtgärderna ha gett resultat.

– Samtal med facken har redan inletts men inga varsel är lagda ännu, säger Lindstrand.

Support och Services dras enligt bolaget med vikande orderingång och underbeläggning. Orsaken till neddragningarna är att försvarsmarknaderna minskar. Redan i juli då Saab presenterade sin kvartalsrapport gick företaget ut med att förändringar var att vänta.

– Många länder har minskade försvarsbudgetar. Vi ska komma ihåg att vi nu tar till de här åtgärderna för att bli mer konkurrenskraftiga, säger Lindstrand.

– Vi behöver ständigt anpassa vår verksamhet för att fortsatt vara konkurrenskraftiga på världsmarknaden. När beställningar drar ut på tiden eller uteblir måste vi agera. Vi fortsätter med fullt fokus framåt när det gäller våra kundåtaganden, säger Lars-Erik Wige, affärsområdeschef på Support och Services.

Inom fackförbundet Unionen på Saab i Östersund hoppas man fortfarande på att effekterna inte ska bli alltför smärtsamma.

– Hur många som tvingas lämna jobben är oklart. Ännu så länge försöker vi finna mjuka lösningar, säger Agneta Friberg som sitter i styrelsen för Unionen i Östersund.

I Lugnvik jobbar för närvarande drygt 230 anställda.