Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

30 mils samspel mellan hund och förare

För andra året i rad anordnas hundspannsloppet Amundsen Race i Strömsund. 45 tävlande från åtta nationer är anmälda. Den 22 februari släpps det första ekipaget iväg på sin 30 mil långa resa över sjöar, skogar och myrar.

Det börjar närma sig för Amundsen Mid Scandinavian Sled dog Race 2014. Återigen kommer vildmarken fyllas av förväntansfulla hundförare och dragvilliga hundar, trotsande kyla och mörker på sin väg mot målet. Den cirka 30 mil långa banan sträcker sig genom de snötäckta vidderna i Strömsunds kommun och delar av Krokoms kommun. Men det återstår en hel del arbete innan det första hundspannet kan släppas iväg.

– Det är mycket jobb med spåren med tanke på snöförhållandena i vinter och med träd som blockerar, säger tävlingskoordinator Martin Wagenius och konstaterar att stormen Ivar har ställt till det.

Spåren ska röjas och kurvor ska rätas ut. Hundspann har inte samma svängradie som en skoter, förklarar han.

– Skoterklubbarna har ställt upp fantastiskt och gör ett hästjobb.

Vad betyder tävlingen för Strömsund?

– Den kan betyda mycket på lång sikt. Tävlande från åtta nationer kommer hit, det kan leda till inflyttning. Strömsund är en mycket bra kommun för hundspanns-körning. Finnmarkslöpet i Norge har till exempel lyckats locka till inflyttning. Sedan går tävlingen nära samhället, det ger möjligheter för lokala företag att synas.

De tävlande har oftast många hundar, några över 90 stycken, något som tar tid, pengar och engagemang. Vad är det då som lockar med hundspann?

– Det finns så mycket. Samspelet med hundarna är det stora. Man kan inte tvinga hundarna att dra, de måste vilja själv. Sedan är det tystnaden, att tyst kunna färdas långa sträckor ut i naturen.

Martin Wagenius berättar att bästa priset för många på tävlingen är det prestigefyllda Best Dog Care, ett pris veterinärerna bestämmer. Priset delas ut till en förare för extra ordinära omsorger av sina hundar.

– Det säger mycket, hundarna är a och o, säger han.

Lokala deltagare från kommunen bland de 45 tävlande är Jan Åke Persson, Sander Schevers och Maja Ramström. Deltagarna kommer att kunna följas live på nätet via ett GPS system, men Martin Wagenius hoppas på mycket publik längs spåren.

– Det vore roligt både för hundar och förare, säger han.

Var ska man som publik stå för att se bra?

– Bäst är starten vid Hembygdsgården. Den individuella starten som är nu kanske inte är lika spännande som masstarten förut, men man kommer definitivt hinna se mer av hundspannen. Vid hembygdsgården kommer det även att anordnas en marknad med olika aktiviteter. Annars är det vid OK/Q8 där spannen kommer upp över Vattudalen. Ett annat ställe är övergången i Lövberga. Man kan kolla kartan på vår hemsida, säger han och tillägger att Storåbränna är ett bra ställe om man vill se många moment av tävlingen.

Målgången sker på söndag eftermiddag 23 februari, beroende på hur snabbt det går i spåren. Och har man inte fått nog av hundar och hundspannskörning efter det finns det ytterligare ett tillfälle 20 mars. Då startar nämligen Beaver Trap Race, en tävling med ungefär dubbelt så många deltagare som Amundsen Race.

– Strömsund kommer då ha sveriges största slädhundstävling. Och det i lilla Norråker, säger Martin Wagenius.