Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

32-årige Kory Baker är Brunfloiten

En 32-årig kanadensare med fem färska säsonger i finska andraligan – där har Brunflo IK:s senaste tillskott.

Och värvningen finansieras via supportrarnas plånböcker:

– Därför är det extra viktigt att kunna garantera kvalitet, det kan vi med Kory Baker, säger Jens Nordin.

Och Brunflos sportchef får medhåll från Asplövens tränare Per Kenttä som direkt spikar att Brunflo hittat rätt.

– Det är en bra spelare, han kommer att bli viktig för Brunflo, säger Kenttä.

Anledningen till att Kenttä har koll på Baker är enkel – i början av sommaren gjorde Asplöven "klart" med Baker för spel den kommande säsongen.

När sedan Asplöven blev uppgraderade från division 1 till Allsvenskan tyckte man inte riktigt att han hade de kvaliteter som krävdes. Ändå får vi väl tolka Asplövens ursprungliga intresse som ett tecken på klass – är Baker ett namn för Asplöven så lär han knappast vara någon bluff i Brunflo.

– Nej, och det har varit viktigt för oss att hitta ett säkert kort. Vi måste kunna garantera kvalitet i och med att det är 162 privatpersoner som betalar för honom, Säger Jens Nordin.

Finansieringen sker via "Brunfloiten" – en insamling där klubbens supportrar frivilligt väljer att stötta klubben med 100 kronor i månaden för att göra en profilvärvning. Projektet som drogs igång av spelaren Johan Jönsson har hittills lockat 162 fans.

– Jag vet att det finns ett genuint intresse kring Brunflo IK ... men jag måste ändå säga att jag är överraskad över gensvaret, säger Nordin.

• Och är du nöjd med vad ni får för pengarna?

– Ja verkligen. Vi har tittat på många spelare, men det var med Baker som alla pusselbitar föll på plats.

• Förklara?

– För det första är han en center och det är det vi verkligen behöver. ´Men sen är han också en fältherre, han har varit kapten i många av sina lag. Jag räknar med att Baker kommer att tillföra en proffsighet som kommer att märkas i vårt unga lag.

Baker kommer närmast från spel i den finska andra ligan där han snittat 33 poäng per säsong under fem vintrar. Året innan han flyttade till Finland gjorde han 57 poäng på 38 matcher för Troja-Ljungby i division 1.

– Och tidigare i karriären har han vunnit juniorguld i Kanada två gånger och vunnit två proffsligor i Nordamerika, fyller Nordin i.

• Han kommer först i mitten av oktober, varför då?

– Han har ett företag i Finland som gör att han inte kan komma hit tidigare ... men det kan vara en fördel för oss i och med att han bara kan stanna här i sex månader. Vi vet ju inte, kanske är vi inblandade i ett kval i mars om det skulle gå lite tungt för oss. Då är det skönt att veta att Baker kommer spela med oss hela säsongen ut, säger Nordin.