Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

32 miljoner back för vård- och omsorg

Ett oväntat högt vårdbehov och Försäkringskassans stramare regler gjorde att Östersunds kommun misslyckades med en planerad mångmiljonbesparing för 2013.

På onsdagen ska Östersunds vård- och omsorgsnämnd klubba igenom budgetramarna för 2014. Beslutet kommer de att ta i skuggan av en fjolårsbudget som inte alls blev vad de hade tänkt sig.

32,4 miljoner blev den röda siffran i 2013 års bokslut.

Vad gäller faktiska utgifter så låg förvaltningen visserligen kvar på samma nivå som 2012, men skillnaden i fjol var att kommunstyrelsen beordrat dem att göra av med 32 miljoner mindre än så. En besparing som alltså misslyckades.

– Östersundsborna behövde mer stöd än vi hade räknat med, kan man säga. Inom hemtjänsten har vi haft ett minskat behov men vi hade räknat med att det skulle minska ännu mer, säger Lars Liljedahl som är chef för vård- och omsorgsförvaltningen.

Utöver hemtjänsten pekar han på två faktorer som gjort verksamheten dyrare än beräknat.

Den ena är ett ökat behov av särskilda boenden och korttidsplatser, som kommunen inte lyckats tillgodose i tid och därför bötfällts av landstinget för varje dag som färdigbehandlade patienter tvingats bo kvar på sjukhuset.

Den andra är Försäkringskassans stramare villkor för att de ska hjälpa människor, vilka gör att kommunerna tvingas ta hand om många av de personer som staten betalat för tidigare.

Men även om en del av den misslyckade besparingen beror på saker som kommunen inte kan råda över, så är Lars Liljedahl noga med att inte skylla ifrån sig.

– Vi har misslyckats med den minskning av kostnaderna som vi fick i uppdrag att göra. Det vi måste göra nu, det är att fortsätta driva processerna som vi redan har i gång för att klara målen, säger han.