Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

365 dagar i bilder

En bild varje dag under ett års tid och det är allt från isprinsessor till OS-medaljörer. Det är bilder som ska spegla Östersund och som sedan kommer att bli boken 365 dagar i Östersunds kommun. 

Det är Storsjöbygdens fotoklubb som i samarbete med ABF dragit i gång fotoprojektet 365 dagar i Östersunds kommun. Syftet är att under ett år visa upp kommunens kultur, natur, närings- och föreningsliv och aktuella händelser genom att ta en bild varje dag under ett år. Bilderna kommer sedan att sättas ihop till en bok som kommer vara klar i februari nästa år.

Men det är ett omfattande projekt med mycket planering och projektgruppen, som består av Sven-Olof Färnström, Kerstin Andersson, Inga-Lill Fredriksson, Leif Petersson och Kjell Svantesson, lägger ner många timmar varje vecka för att strukturera och planera för projektets genomförande.

En gång i veckan träffas de och då deltar även en urvalsgrupp som väljer ut vilka bilder som ska representera varje datum.

Det är tisdagskväll och Leif Pettersson, Dick Enebro och Kerstin Andersson är med i urvalsgruppen denna kväll. Från måndagen veckan innan har hela tio bilder skickats in men till slut enas de om en bild som visar upp snöovädret i Östersund.  De fortsätter i raskt tempo och går igenom veckans bilder. Några av bilderna som väljs ut är bland annat bilder på OS-medaljörer, kyrkor och isprinsessor.

– Vi måste tänka på att välja bilder utanför tätortsområdet också. Vi jobbar ju med hela kommunen, uppmanar Kerstin de andra två.

De håller med och oftast är de överens, även om någon av dem då och då får ge med sig om en bild de vill ha med.

Förutom att visa upp kommunen genom bilder hoppas de på att fler får upp ögonen för fotografi och fotoklubben. Alla som vill kan gå med och man kan ligga på vilken nivå som helst.

Dick Enebro, en av dem i urvalsgruppen var själv osäker om han skulle våga gå med.

– Jag gick på en utställning som fotoklubben hade på Folkets hus. När jag såg bilderna blev jag osäker på om jag kunde gå med i klubben. Jag visste inte om jag kulle kunna hänga med de här som fotade så bra men jag började lite grann. Nu är det jätteroligt och man utvecklas hela tiden.

Alla i klubben kan skicka in bilder och bland de bilder som valts ut till boken väljs även månadens bild ut.  När året är slut går de tolv bilderna till en final och året bild koras. Februaris bild blev Håkan Fagerströms "Gågatan".

Vill du gå med i fotoklubben och kanske bidra till boken har klubben både en hemsida, www.storsjobygdensfotoklubb.se, och en Facebooksida.