Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

40 nyanställda bara i år – och mycket talar för att alla får stanna

SCF Betongelement i Strömsund är ett lysande exempel på företag som går med full fart i kommunen just nu.

Företaget har gått bra under hösten. Efter en lite knackig sommar tog orderingången fart ordentligt under hösten. Under året som helhet har företaget behövt nyanställa nära 40 personer. Mycket talar för att de allra flesta får vara kvar, detta då nya ordrar ständigt trillar in.

Fred Liljegren, vd på SCF, förklarar framgångsreceptet.

– Byggbranschen är het, vi har haft långvariga byggjobb nere i Stockholm, bland annat på Kungsholmen. Stockholm har varit vår viktigaste marknad under en tid. Men även på hemmaplan har vi haft bra med jobb. Såväl i Åre som på Stadesdel Norr i Östersund, säger Fred Liljegren.

Företaget startade redan 1965. Som mest – hittills – hade företaget 180 anställda. Det var innan den ekonomiska kraschen 2008 förlamade industrin. Numera omsätter företaget mellan 130 och 150 miljoner kronor årligen.

– Nu är här full snurr på verksamheten. Det känns tryggt. Visst, konjunkturer går alltid upp och ner, men vi har bra personal, vi gör bra grejer och klarar av snabba leveranser, Ge hit ritningarna bara så sätter vi i gång, säger Anders Eriksson leende, som varit anställd på företaget sen 1991.

– Många anställda provar andra arbetsplatser ett tag, men sedan kommer de ofta tillbaka hit. Konstigt nog, för vi jobbar ju inte i sjukhusmiljö precis, säger Lennart Mårtensson, med 40 år bakom sig på företaget.

Ljudnivå runt honom i den stora hallen är hög. Det är ordentligt tunga pjäser vart man än ser. Stora betongblock och armeringsjärn ligger lite varstans.

– Vi är ett bra team helt enkelt, där vår absoluta styrka är den erfarna personalen. Erfarenhet är detsamma som investering, tillägger Lennart Mårtensson.

SCF arbetar över hela landet. Ser man in i kristallkulan finns redan en hel del ordrar som väntar på olika orter landet runt. Bland annat ska två hus byggas i Umeå.

– Ett på 10 våningar och ett på 15 våningar, där handlar det om långa ordrar. Men vi hoppas även på flera industribyggnationer. Det är mycket på G, säger vd:n Fred Liljegren.

När han ombeds blicka framåt fem år i tiden, hoppas han på ett jämnare flöde.

– Jag tror vi står där vi står i dag, men jag hoppas att vi kommer att arbeta med ett jämnare arbetsflöde. Under de senaste åren har toppar följts av dalar, vi har tvingats anställda och friställa personal. Jag hoppas att flödet blir jämnare om fem år och att vi är ungefär lika många anställda då som i dag, säger Fred Liljegren.

Han är noga med att lyfta fram sin personal. Samtidigt som han anser att näringslivet i stort i kommunen lever gott just nu.

– Vi har goda entreprenörer, vi jobbar hårdare för att bli bättre. Engcon, Gelab och så vi förstås, här finns att ta av i kommunen, säger han nöjt.