Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

42-åring lurade till sig 1,2 miljoner

En 42-årig kvinna i länet har under flera års tid systematiskt förfalskat anställningsavtal, löneavtal och läkarintyg. Bland annat lurade hon Försäkringskassan på 1,2 miljoner i sjukpenning.

Allting startade 2001, två år efter att kvinnan dömts för bedrägeri första gången, då med påföljden villkorlig dom.

Kvinnan var anställd vid en restaurang i länet, men sjukskrev sig på grund av nack- och ryggproblem.

När första kontakten med Försäkringskassan togs, lämnade kvinnan in anställningsavtal och löneuppgifter som bekräftade att hon hade en årlig arbetsinkomst på 249 000 kronor. Detta kallas sjukpenningsgrundande inkomst, SGI, och ska uppges för att Försäkringskassan ska kunna räkna ut vilken sjukpenning personen i fråga ska få.

I själva verket låg kvinnans SGI på 199 000 kronor, men hon hade förfalskat handlingarna med ett annat namn. Hennes höjda SGI gjorde därmed att sjukpenning blev högre än den skulle ha varit annars. Hon skickade också in falska rehabiliteringsintyg

2003 skickade kvinnan återigen in falska uppgifter där hon uppgav att hennes lön var 299 000 kronor.

Först 2006 började Försäkringskassan misstänka att något inte stod rätt till. De gjorde kontroller av läkarintyg hon hade skickat in och jämförde med hennes hälsocentral och andra läkare. Flera kontroller genomfördes.

2010 bestämde Försäkringskassan att sjukpenningen skulle dras in och kvinnan återkrävdes på 1,2 miljoner kronor.

Förutom att lura Försäkringskassan har kvinnan lurat Alfakassan och HTF:s arbetslöshetskassa att hon har varit arbetslös samtidigt som hon har mottagit sjukpenning. Sammanlagt uppgår den summan till 245 245 kronor.

Tingsrätten har nu dömt kvinnan för bedrägeri, grovt bedrägeri genom urkundsförfalskning, grovt bidragsbrott samt stöld.

Straffsatsen uppgår till åtta månaders fängelse, men tingsrätten har funnit att kvinnan har stora psykiska problem. När det således står och väger mellan fängelse och samhällstjänst, ska det senare väljas. Därför får 42-åringen villkorlig dom med 180 timmars samhällstjänst och skyddstillsyn.

Kvinnan ska dessutom betala skadestånd till ett antal privatpersoner och bolag på sammanlagt 86 485 kronor. Detta på grund av att hon har använt privatpersonernas identitetsuppgifter och lånat pengar i deras namn av de olika bolagen som lånar ut pengar genom sms-lån och liknande.