Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

422 år Visionsorkesterträffas och trivs tillsammans

Annons

– I runda tal är vi 422 år, säger Leif Bohlin när han kommer tillbaka till fikabordet.

Det är inga ungdomar som spelar i Visionsorkestern, och de är inte sena att skämta om det.

– Nackdelen är att vi inte kan planera så långt in i framtiden, allt är eventuellt, säger Rolf Dalesten som spelar klarinett. Resten av bandet skrattar och håller med.

tränar de sex bandmedlemmarna Lasse, Stefan, Kerstin, Rolf, Leif och Björn tillsammans i en lokal i Odenskogs industriby.

– Går det längre tid än en vecka blir man nästan knäpp, säger sångerskan Kerstin Wiklund.

Men det är inte bara för musiken som gruppen träffas, utan fikapausen är minst lika viktig. Som vanligt går Kerstins kakor och bullar åt snabbt, och samtalsämnena tycks aldrig ta slut. Det pratas mycket gamla minnen, men även om väder och bilförare.

Musiken som bandet spelar är 50- och 60-talsjazz, musiken de själva växte upp med.

– Det är vår musik, säger Björn Werner som spelar kontrabas.

– Den musiken är odödlig, säger Kerstin Wiklund.

till musiken råder det inga som helst tvivel om. När de spelar tillsammans kan man nästan känna glädjen och gemenskapen i luften. Låtar och skämt avlöser varandra.

Mitt i allt kommer ett spontant trumsolo från Lasse Forsberg, och resten av bandet hakar på. Sen blir det lite mer strukturerat och Kerstins underbara röst sjunger om stadsdelen Södermalm. Det är vackert att lyssna till.

Precis som namnet antyder är det ett band med visioner. Och en av visionerna är att få åka till Spanien och spela i två veckor.

– Då kan vi åka dit och bada lite och spela någon timme på kvällen, säger Björn Werner.

Att det är just Spanien som lockar beror på att det finns många äldre där som vill höra deras musik. En annan vision som bandet har är att bli inbjudna av landshövdingen Britt Bohlin och spela i hennes trädgård.

Visionsorkestern är ett band som gärna spelar för äldre och de skulle vilja åka runt till äldreboenden.

– Många musiker blir väldigt gamla. Musik förlänger livet, säger pianisten Stefan Hammarqvist som är bandets yngsta medlem.

en spelning inbokad. Då är det musikbuffé på Folkets Hus. Dit man kan komma och äta buffé, lyssna på musik och dansa.

– Det är som en after work för äldre. Det finns inte så många evenemang för den åldersgruppen. Det är inte alla som vill gå på bingo längre, säger Lasse Forsberg som spelar trummor.