Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

43 mil över fjället

I kväll start­ar and­ra upplagan av slädhundstävlingen Amundsen Race. Några av världens bästa slädhundsförare gör upp om att bli först till Röros.

Annons

Räkna med att bli utskälld i Östersund i kväll. Nästan 700 hundar startar samtidigt från Vinterstaden för en 43 mil lång fjälltur. Amundsen Race har i år lockat förare från tio länder där norrmännen är i klar majoritet.

– Slädhundsporten är väldigt mycket större i Norge, säger Claes Arvidsson från Bjärte.

Loppet har SM-status i långdistans och Claes ska försöka försvara sin bronsmedalj från förra året. Till sin hjälp har han tolv Alaskan Huskies. Det är blandrashundar, framavlade med ett enda syfte – att dra.

Förra året segrade norrmannen Robert Sörli. Han är den enda utom-amerikanske hundförare som vunnit världens tuffaste slädhundsrace – det 180 mil långa Iditarod i Alaska. För några dagar sedan blev det också klart att Björnar Andersen från Norge ställer upp. Efter en svår olycka för några veckor sedan i just Iditarod fick han klartecken från sin läkare att köra.

Banan sträcker sig från Storsjöns is till Gräftåvallen och vidare in i fjällkedjan. På söndag väntas det första hundspannet komma fram till målet i Röros.

Läs mer om Amundsen Race i ett längre reportage i ÖP nästa vecka.