Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

43 mil över fjället

I kväll start­ar and­ra upplagan av slädhundstävlingen Amundsen Race. Några av världens bästa slädhundsförare gör upp om att bli först till Röros.

Annons

Räkna med att bli utskälld i Östersund i kväll. Nästan 700 hundar startar samtidigt från Vinterstaden för en 43 mil lång fjälltur. Amundsen Race har i år lockat förare från tio länder där norrmännen är i klar majoritet.

– Slädhundsporten är väldigt mycket större i Norge, säger Claes Arvidsson från Bjärte.

Loppet har SM-status i långdistans och Claes ska försöka försvara sin bronsmedalj från förra året. Till sin hjälp har han tolv Alaskan Huskies. Det är blandrashundar, framavlade med ett enda syfte – att dra.

Förra året segrade norrmannen Robert Sörli. Han är den enda utom-amerikanske hundförare som vunnit världens tuffaste slädhundsrace – det 180 mil långa Iditarod i Alaska. För några dagar sedan blev det också klart att Björnar Andersen från Norge ställer upp. Efter en svår olycka för några veckor sedan i just Iditarod fick han klartecken från sin läkare att köra.

Banan sträcker sig från Storsjöns is till Gräftåvallen och vidare in i fjällkedjan. På söndag väntas det första hundspannet komma fram till målet i Röros.

Läs mer om Amundsen Race i ett längre reportage i ÖP nästa vecka.