Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

44 matcher – bara 13 segrar

Jämtland Basket har varit i slutspel tolv säsonger. Det har alltid handlat om åttondels- eller kvartsfinal. Aldrig längre.

Årets slutspelsspöke ser dessutom större ut än någonsin eftersom det handlar om "maskinen" Södertälje.

Vare sig klubben har hetat KFUM Östersund, Jämtland Ambassadors eller Jämtland Basket har de alltid blivit max kvartsfinal.

Räknar vi från säsongen 1991/92, ungefär i det skede som den nuvarande formen av slutspel infördes, har det totalt bliivit 44 slutspelsmatcher. Facit: 13 segrar – 31 förluster.

Oftast har det varit Sundsvall som varit Jämtlands banemän. Dragons har vunnit fyra kvartsfinalserier, antingen med 3–2 eller 3–1 i matcher.

Den enda gången som Jämtland lyckats passera den första ronden var 1995/96, då laget slog ut New Wave med 2–0 i matcher i åttondelsfinal. Sedan tog det stopp mot Plannja.

Närmast avancemang till semifinal var Jämtland 2004/05. Då hade man ett mycket bra lag, med bland annat Andrew Mitchell, Reda Bentebra, Keith Vassell, Leon Brisport och Roger Lilliesköld och med Krister Blomgren och Dennis Cooper som coacher.

Anförda av en fanastisk hemmapublik – där en av matcherna i Sporthallen lockade nästan 1 400 åskådare (!) – pressade man Sundsvall till fem matcher.

Den avgörande kvartsfinalmatchen, på bortaplan, slutade 94–87 till Sundsvall. Den gången var det "Tvillingtornen" som fällde avgörandet; Mike Palm och Joakim Kjellbom.

I "närtid" har Mathias Eckhoff varit den som haft bäst slagläge att nå semifinal.

2008/09 vann Jämtland första matchen, borta mot Norrköping. Läget var upplagt för en jätteskräll, men när Dolphins lyckades vinna nästföljande match i Östersund, efter förlängning, vände allt. Norrköping vann sedan två i rad.

2010/11 var Eckhoff tillbaka i Jämtland, som ersättare till Henrik Johansson. Norrmannen tände liv i Jämtland som vann sex av de nio sista matcherna och gick till kvartsfinal mot Sundsvall.

Jämtland tog med sig storspelet till kvartsfinalen och anfört av en fantastisk Darius Hargrove vann man båda hemmamatcherna. Den avgörande matchen slutade dock på sedvanligt sätt; med förlust och uttåg.

Nu, tre år senare, är det dags för slutspel igen. Skillnaden är utgångsläget. Aldrig har Jämtland varit så nederlagstippat som nu.

Det vore som en smärre jordbävning om Södertälje ens förlorar en match. Kan Pontus Frivold och hans lag dra nytta av detta faktum?