Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

5/5 i betyg till Icona Pop

Det krävs inte snopp och hög ålder för framgång, eller för att på spela på Storsjöyrans Stortorgsscen, bevisar Icona Pop.

För två år sedan stod de på Stora dans-scenen och blev tvungna att dra några låtar två gånger för att fylla ut speltid och stilla publikens Icona-behov. Detta Yran-besök behövdes inte samma åtgärder. Det är nu tredje året Caroline Hjelt och Aino Jawo gästar Östersund med sitt Icona Pop. Denna sommar står de på Stortorgets scen klockan tolv och är numer förband till världsartisterna Miley Cyrus och Katy Perry. Med en egen trum-dj (första gången jag skriver den titeln) river de av "All night" med energisk sång.

Det är housepunk, indiepop och dubstep i en Icona-pop-gryta. Det låter som en schitzofren blandning men är enhetligt och proffsigt. Dansen, benskaket och hoppen drabbar alla som lyssnar. Först vid låten "We got the world" kan jag helt definiera vilken genre Icona Pop rör sig i: Kamphouse.

För det är inte provocerande Kartellen eller Looptroop Rockers (som skriker ut sin irritation över Sverigedemokraterna till Badhusparken någon timma innan Icona Pop äntrar scenen) som är den mest politiska yranbokningen. På Icona Pops skärmar blinkar kvinnokampens symbol. Men de hade inte behövt vara så övertydliga. Deras musik talar för sig själv och deras scennärvaro ger en peppspark till de unga i publiken: Som de visar att huvudakterna på Stortorget inte behöver vara män. De står bredbent med pondus och sjunger "we´re not gonna back down" i "Girlfriend". De vågar vara sexiga på sina villkor: Aino och Carro gnussar sig mot varandra och tar sig för skrevet, så där som Michael Jackson gjorde till signum för en sisådär 30 år sedan. Nu visar de att svenska kamphouse-exporter även kan ta för sig de med.

Innan spelningen muttras det i publikens ytterkanter att "det är minsann inte avancerades texter de bjuder på". Men det ska inte ens behöva sägas att fredagens kvinnodominerade Stortorgsbokningar förtjänar sin plats framför Traktörenhuset, men de gör det så det stänker Grynet-propaganda om det: "Ta ingen skit". Tjejerna sålde till exempel dubbel platina i USA med sin monsterhit "I love it" förra året.

Under fredagsnatten regerar de över Östersunds stortorg. Det svallar i hela publikhavet när den stora hiten "I love it" drar i gång. Det strålar maktinspiration om tjejerna och man kan bara hoppas att publikhavets "90's bitches" förstår att det inte krävs snopp och hög ålder för framgång, eller för att på spela på Storsjöyrans Stortorgsscen.

När publikhavet nås av de sista rejvbitarna av "I love it" blir publikhavets svallvågor till en tsunami.

Aino och Caroline tackar och bugar. Det gör Östersund med.

• Stortorget

• 00.00

Betyg: 5/5

Här hittar du alla recensioner från Storsjöyran 2014