Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

50 sätt att beskriva Jämtland, del 31: Muhltfluckar'n

Mästaren, skrävlaren eller egot?
Vem är du i bärskogen?
Vi är så här i de sista skälvande dagarna före älgjakten mitt inne i en intensiv period av hjortronplockning. Den sena mognaden har gjort säsongen lång och nu kommer den att inkräkta på älgjakten.
Här summerar jag ett antal mulhtfluckartyper (hjortronplockartyper) som jag lärt känna under årens lopp i de jämtländska skogarna.
Vilken kategori tillhör du?

Myrtussen

Tyst och ljudlöst far hen fram över myren. Står nerböjd i timmar och fikar aldrig. Gör sitt jobb och åker hem utan åtbörder och stora ord.

Enslingen

Hatar att vara i grupp. Går och går, letar och letar, lämnar alla andra bakom sig. Går före, går undan, plockar som hen vill. Dyker upp efter tre, fyra timmar precis när de andra diskuterar om de ska kontakta Missing people.

Världsmästaren

Kan verkligen det här. Planerar, organiserar och åker ut på myren och letar på redan i förväg rekognoserade ställen, följer mogenheten och tränar upp konditionen veckorna före. Plockar snabbt och mycket, blir aldrig utan. Plockar för att vinna, inte för att njuta.

Skrävlaren

Pratar mer än plockar. Berättar om stordåd i hjortronskogen och blir aldrig utan, om det så är skare på midsommarafton. Har dock sällan setts i skogen överhuvudtaget.

– Folk säger att det inte finns hjortron. Jag har plockat 100 kilo jag, på en dag!

Slåttermaskinen

Den effektive. Hens armar går runt som helikoptervingar. Har alltid två bär i luften samtidigt som ett tredje plockas och det fjärde fokuserats med blicken.

Länsman

Plockar allt utan urskiljning. Moget, omoget, blad och barr. Får oftast med sig halva skogen hem.

Här hittar jag mig själv.

Karttjuven

Tar all kart och fyller byttan med hårdmylta på 20 minuter. Säger: – Det är ändå ingen som kommer hit och plockar igen. Och: – Den mognar i byttan också.

Taktikern

Sprider ut rykten om björnspår, björnskit och annat björnotrevligt bland folk. Allt för att få ha ställena för sig själv. Folk tvekar. Och darrar.

Facebookplockaren

Lägger ut bilder från i fjol, och förrförra året, och på andras bilder från lyckade hjortronturer. Allt för att det ska se ut som årets skörd. Men det är det inte.

Den uttråkade

Har egentligen aldrig tyckt om att plocka bär. Formligen hatar att vara ute i skogen och plocka. Hänger ihop med svåra, långa, tråkiga traumatimmar som barn i skogen. Köper sylt på burk på affären eller macken.

Slöfocken

Åker ut, sätter sig i myrkanten och fikar. Tittar sig lite snabbt omkring och åker sedan hem igen.

– Äh, det ser inte ut att vara några bär i år heller.

Bäregoisten

Här är det hemlighetsfullheten som blänker ur ögonen. Lastar hink efter hink fyllda av guldgula hjortron ur bilen, men berättar aldrig för någon annan om sina hjortronställen. De följer hen i graven.

Samlaren

Plockar varje år, fyller frysen, men äter knappt hjortron. Snålheten du vet. De är för dyrbara för en vanlig jämtländsk brö-sull. Skall tvärtom ätas med andakt till jul, eller annan stor högtid, men glöms bort. En riktig samlare har muhlta i frysen sedan långt tillbaka på 1970-talet.

Optimisten

Struntar i alla varningar om dåliga bärår. Trots att det knappt finns några bär envisas hen med att ständigt gå vidare för att, jo, det kanske finns där, och där, och nog måste vi titta där uppe på höjden, för tänk om ...

Riktigt jobbig för omgivningen.

Pessimisten

Dömer ut hjortronåret redan på vårkanten. Tittar ut genom fönstret och säger redan i maj:

– I natt har det varit frost, där rök hjortronskörden!

Och i juni när hagelskuren går: – Jaha, det var hjortronen det.

Och apropå den myggfria sommaren: – Det blir inga hjortron i år, det är för lite avåt, (insekter).

Riktigt jobbig för omgivningen.

Begrepp och ord:

Muhlta, uttalas efter u:et med ett sorts sje-ljud med tungspetsen upp mot gommen innanför framtänderna.

Mylta, alternativt ord för samma bär, myltfluckar, alltså hjortronplockare.

Blautmuhlta, med tjockt l, härligt mogna hjortron som släpper ur skalet.

Muhltgröt, typ rårörd blautmuhlta.

Råk, i kanten av myren finns råken där bären mognar lite långsammare och därför ofta blir större och godare. Här växer också den så åtråvärda långgräsmuhltan. Extra extrastor och extra guldgul och god.

Snattren eller snåttren. Muhlta, hjortron, i Västerbotten, Norrbotten och Ångermanland.