Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

500 nya jobb till länet

I ett utspel lovar Socialdemokraterna att ordna jobb på kommunen till arbetslösa ungdomar i Jämtland.
– Vi är missnöjda med regeringens arbetsmarknadspolitik och känner oss tvungna att göra något nu, säger Robert Uitto (S).

Till hösten hoppas Socialdemokraterna att de ska kunna erbjuda 500 långtidsarbetslösa ungdomar jobb på kommunerna och i landstinget runt om i Jämtland. Kommunerna själva ska stå för kostnaderna, med hjälp av projektpengar från EU:s socialfond.

Men det är inte bara ungdomar som ska sättas i arbete. Tanken är även att erfarna medarbetare ute i kommunerna ska vara handledare, och därigenom bli avlastade och föra över kunskap.

– För om du går på arbetsförmedlingen och söker jobb är det svårt att förstå vad det innebär att jobba inom vården eller kommunen, säger Björn Sahlin som själv är arbetssökande och gärna skulle ta ett jobb inom vården.

I Östersunds kommun har en liknande modell prövats i några år. Och kostnaden för respektive kommun beror på hur många arbetssökande det finns, men Robert Uitto beräknar att det kommer att landa på mellan 1,5-5 miljoner kronor.

– Kostnaderna finns redan i kommunerna. Många av de arbetslösa ungdomarna får redan bidrag från socialtjänsten och den utgiften försvinner när de får ett jobb, säger Robert Uitto.

Det ska även vara möjligt att kombinera arbetet med studier av olika slag. Och enligt Robert Uitto kommer satsningen ge ungdomarna en knuff mot en långsiktig anställning.

– Tanken är att man ska skapa ungdomsjobb i branscher där det finns jobb framöver.

Förhoppningen är att unga ska få upp ögonen för jobb som de inte har koll på.

– Unga i dag tänker bara på hemtjänst eller personlig assistent när de tänker på jobb inom vården. De andra jobben är egentligen osynliga för unga. Få killar inser att det handlar om jobba med människor, det handlar inte bara om vård, säger Björn Sahlin.