Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

51 stygn senare – nu vill Johan upp på cykeln igen

Smällen var nästan overklig. Johan Lundkvist träffades av en motståndarcykels sylvassa dubbar och kastades handlöst in i en snövall.
– Jag kände ingen smärta, men jag såg att det började droppa blod från skinnstället, säger Jämtföraren, som återhämtar sig efter att ha blivit sydd med 51 stygn.

Annons

Helgens allsvenska serietävling i Strömsund i isracingens lagserie blev ingen vanlig tävling. Två svåra olyckor satte en trist prägel på dagen.

De två drabbade var Jämtarnas Johan Lundkvist och Team Finlands Kai Ilkka. I båda fallen handlade det om krascher med motståndarcyklar där de tillsammans tvingades sy nära 100 stygn.

Johan fick ett svårt sår i skinkan/låret och tvingades sy 51 stygn. Ilkka träffades illa av och slet bort en del av knäet.

– Ilkka fick åka ambulans till Östersunds sjukhus och blev sydd med 40 stygn. Han ska totalt opereras tre gånger och måste ta sprutor i sex veckor mot infektioner, berättar Johan.

– Ja, det är otroligt sällan det händer. Ofta blir det inga olyckor med dubbar utan förarna åker i isen och far ut i snön. Jag aldrig sett något liknande olycka som den jag råkade ut för.

Johan Lundkvists smäll inträffade i heat 2. Han blev påkörd bakifrån av Dan Isaksen, Bollnäs.

– Jag fick en dålig start, men han måste ha fått en urusel start.

– Det gick så fort. Pang, sa det och så låg jag i snövallen.

Pappa Hans-Erik (”Lukas”) och tävlingsläkaren skyndade fram och såg vad som hänt. Johan hade fått Isaksens ena hjul i baken/låret och tappat luften av smällen.

– Det kändes inget, men när jag reste mig upp började det sippra blod.

– Ja, direkt efteråt. Han var nog lite ångerfull. Men jag tycker att det var jag som klantade mig.

När vi träffar Johan i lägenheten i Odensala syns det inte mycket av skadan, även om han går långsamt.

– Jag har inte speciellt ont. Jag har väl så mycket fett på rumpan så det skyddade, säger han och skrattar.

Han verkar ha en avslappnad attityd till den otäcka smällen. Han vill snabbt tillbaka och hoppas på comeback i en inbjudningstävling i Norge 8 mars.

– Nä, jag har haft så många smällar. Den värsta var i Bollnäs för fyra år sedan när jag bröt käken på tre ställen och slog ut en tand. Jag har också haft en del hjärnskakningar.

Det som stör är i stället att han missar fredagens par-SM-final i Östersund och att han måste lämna återbud till fem–sex tävlingar.

– Jag och P-A (Lindström) skulle ha kört ihop på fredag. Han är i en så otrolig form att vi hade haft chans på SM-guld. Surt att jag missar det.

Trots dubbelsmällen i Strömsund vill inte Johan kalla isracing för en farlig sport.

– Absolut inte. När man vurpar hamnar man på isen och glider snabbt därifrån. Då är det annorlunda med speedway. Och jag har nog varit mer skadad när jag spelat fotboll och bandy.