Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

62 procent av norrlänningarna säger nej till Stornorrland!

En övertygande majoritet av medborgarna i norra Sverige avvisar planerna på ett Stornorrland. Det visar en rykande färsk undersökning från SIFO som region Halland beställt.

Utslaget är tydligt: 62 procent är emot. Endast 21 procent är samtidigt för. Ett försvinnande litet antal alltså. En stor andel, 13 procent har ännu inte bestämt sig. Norra Sverige är också den del av Sverige där lägst antal svarande inte har någon åsikt, endast 5 procent.

Undersökningen kan läsas i sin helhet här där även övriga delar av landet redovisas. Där visas också att stödet är som störst i Stockholm. Totalt 38 procent.

SIFO visar också att motståndet mot storregioner är större i de delar av Sverige där förslaget varit som mest omdebatterat. Uppenbarligen har regeringens utredare underskattat den gamla landskaps- och länsindelningens förankring hos medborgarna.

En kompletterande mätning kommer publiceras senare där medborgarnas inställning redovisas separat för Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten. Den kommer bli mycket intressant att ta del av.

Givet hur starkt det kritiska utslaget är för norra Sverige är det ingen vild gissning att jämtar och härjedalingar kommer utmärkta sig som största kritiker till förslaget. Det vore inte heller särskilt förvånande om stödet i Västerbotten visar sig vara lägre än förväntat, förmodligen också där till övervägande del kritisk.

I helgen träffas Socialdemokraterna i Jämtland för att sätta ned foten i regionfrågan.

Givet det tydliga utslaget i SIFO-undersökningen och att en nedbruten undersökning som redovisar inställningen i Jämtland och Härjedalen snart kommer redovisas gör arbetarrörelsen klokt i att omvärdera sin positiva (?) inställning till Stornorrland.

I detta läge kan det därför av taktiska skäl vara bäst att avvakta med ett beslut tills dess att nästa undersökning är presenterad - om man nu verkligen vill stå fast vid Stornorrland.