Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

65-plussare rockar loss i populär kör

Tonerna från Tom Pettys "Free Falling" hörs ut i Estrad Norrs korridorer. I stora repetitionssalen sitter Roger Rådström bakom pianot, framför sig har han 74 stycken män och kvinnor, alla över 65 år.

Tillsammans övar de in Tom Pettys gamla hit från slutet av 80-talet. Det är andra dagen som "Rock & Popkören 65+" övar tillsammans.

– Jag är inte så bevandrad i namn och så, men jag gillar all musik som är lätt att sjunga, svarar Gerd Lundow från Gåxsjö på frågan varför hon gått med i kören.

När hon säger "bevandrad" så menar hon inom rock och pop, körens inriktning. Meningen är att kören inte ska sjunga musik som är äldre än från 1970-talet, gränserna mellan musikstilar och generationer ska flyttas.

Idén till en kör för personer över 65 år kommer från Musik i Väst, nu har Estrad Norr med producenten Monika Bergander i spetsen plockat upp den här.

– Allt vi sysslar med är ju i grund och botten livskvalitet, både för besökare och utövare. Det här är ju i allra högsta grad livskvalité, menar hon.

I Göteborg fick förslaget att starta en kör för de lite äldre en enorm genomslagskraft, över 200 personer anmälde sig. Även här har responsen varit stor. Monica Bergström hade hoppats på att i alla fall 50 personer skulle anmäla sig, över 74 ansåg hon skulle bli problematiskt med tanke på utrymme. Nu står det till och med folk på kö.

– Det står sex personer i kö men vi har sagt att om det kommer några män så får de företräde eftersom det är så få av dem.

Knappt en tredjedel av körens medlemmar är män, Göran Winberg från Östersund är en av dem. Han har tidigare sjungit i Östersunds sångarbröder och sjunger i kören Glada Grabbar, båda renodlade manskörer. Det här är den första mixade kören han sjunger i.

– Det fanns inga blandade körer förr, jag tyckte det här lät som en utmaning. Dessutom har jag haft Roger Rådström som körledare förut och han är ju så duktig.

Konceptet, rock och pop, ger dock Göran Winberg inte så mycket för.

– Det är inte min piece of cake, om man säger så, men jag är redo för utmaningar.

Gunilla Stålhane, även hon ny medlem i kören, är å andra sidan helt såld på konceptet.

– Jag gillar när det är lite tempo, jag tycker faktiskt att det vi sjöng nu var lite trögt.

Rock & Popkören 65+ är ett projekt som till att börja med ska löpa i ett år. 27 november är det inbokat ett första uppträdande, ett musikkafé i Storsjöteatern foajé. Till våren räknar man med att det blir en större konsert.

Repertoaren bestäms just nu av körledaren Roger Rådström och innehåller bland annat sånger av Tom Petty och Bon Jovi.

– Jag har tio idéer på låtar, men jag har inte valt helt än. Jag tänkte be körmedlemmarna om förslag nu. Och jag tänkte att de ska få i läxa att gå hem och fråga sina barnbarn, säger Roger Rådström.