Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

73 ensamkommande till länet hittills i år

Numera har Migrationsverket rätt att tvinga en kommun att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Det behöver verket dock inte göra i Jämtlands län, där samtliga kommuner har skrivit på ett avtal. Hittills i år har 73 ensamkommande tagits emot av länets kommuner.

Sedan januari 2014 har Migrationsverket rätt att tvinga en kommun att ta emot ensamkommande flyktingbarn, även om kommunen saknar avtal med verket.

Fram till 7 augusti i år hade 3 621 ensamkommande anlänt – och av dem har drygt 18 procent anvisats till kommuner som saknar avtal eller lediga platser.

– Barnen har fått snabbare besked i och med den nya lagen, och sannolikt leder den till att fördelningen över landet blir jämnare. Tidigare blev en väldigt stor andel kvar i de fyra-fem stora ankomstkommunerna, säger Richard Svanegård, expert på ensamkommande på Migrationsverket, till nyhetsbyrån Siren.

Eftersom strävan efter en jämn fördelning över landet är prioriterad har de ensamkommande barn som inte kunnat anvisas till anhöriga eller till lediga platser i kommuner med avtal i första hand fördelats till kommuner som saknar avtal med Migrationsverket, enligt Richard Svanegård.

I början av 2014 var dessa kommuner fler, men i dag är det bara Skurup och Katrineholm av Sveriges 290 kommuner som inte har skrivit under ett avtal med Migrationsverket, enligt Svanegård.

Skurups kommun ligger i Skåne län och Katrineholms kommun ligger i Södermanlands län.

I Jämtlands län har alltså samtliga kommuner avtal med Migrationsverket. Till och med 7 augusti i år har kommunerna i länet tagit emot sammanlagt 73 ensamkommande flyktingbarn, från 4 barn i Krokoms kommun till 17 barn i Östersunds kommun.

Stockholms stad har tagit emot 168 barn.

– Generellt sett har kommunerna varit tillmötesgående. Och det är egentligen bara i Grästorp och Östra Göinge som de vägrat att ta emot barn, säger Richard Svanegård.

Grästorp ligger i Västra Götalands län och Östra Göinge ligger i Skåne län.

Antalet ensamkommande flyktingbarn har ökat med 107 procent fram till den sista juli i år jämfört med samma period ifjol. Bara i juli anlände över 800 barn, vilket är den överlägset högsta siffran för en enskild månad någonsin, enligt Richard Svanegård.

Läs mer:

Sommarskola ska leda till toppjobb

Allt fler ensamkommande barn

BK Ängeln satsar på integration

EU stärker skydd för ensamkommande

Filmkurs sätt att hitta fritidsaktiviteter

Högt tryck på konstkollo

Siren/Martin Hanberg