Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

75 jobb väntas bli kvar

Tillverkningen av matfett vid mejeriet i Östersund flyttas till Arlas anläggning i Götene. Flytten berör fyra–fem tjänster. Däremot verkar smörproduktionen bli kvar i Östersund ännu en tid.

Sedan tidigare är det klart att de 40 jobben på Milkos huvudkontor försvinner genom samgåendet med Arla. Men fortfarande pågår förhandlingar kring vad som ska produceras vid mejeriet i Östersund.

– Klart är att produktionen av Bredbart flyttas till Götene där Arla har sin matfettsproduktion. Men smöret i Östersund blir kvar en tid i Jämtland, säger Hans-Åke Hammarström, Arla, som är ansvarig för fusionen.

Bredbart är i princip samma produkt som Arlas Bregott, vars tillverkning nu är koncentrerad till Götene. Tidigare ägdes varumärket Bregott gemensamt av de svenska mejerierna, men Arla köpte ut varumärket för ett par år sedan. Efter det lanserade Milko sitt eget Bredbart, som liksom Bregott är smör som fått en tillsats av rapsolja.

Produktionen av smör på 500 grams-paket blir alltså kvar i Östersund tills vidare, men för hur länge är ovisst.

Vid mejeriet i Östersund är osten den stora arbetskrävande produktionslinjen med ysteri, salteri, packning och lagring. Den verksamheten fortsätter som tidigare tillsammans med produktion av smör och mjölkpulver. Ytterligare jobb finns inom teknik och underhåll, energicentral och driftlab.

Totalt väntas 75 arbetstillfällen bli kvar vid mejeriet. Dessutom jobbar ytterligare 18–20 personer vid Fjällbrynt, som såldes för ett år sedan till Foodmark Sweden.

– Vi kommer att ha kvar en liten effektiv organisation i Östersund med mejerichef Mikael Backman som platschef, tillsammans med en controller och personalansvarig, säger Arlas Hans-Åke Hammarström.

– Jag tror att mejeriet i Östersund har stor chans att bli kvar i många år framöver, eftersom Jämtland är det största mjölklänet i Norrland, säger Unionens Staffan Åström.

För mejeriet i Hedemora påbörjas avvecklingen under våren när specialprodukterna tas bort. Nästa höst avslutar Arla all sin produktion i Grådö när produktionen av konsumtionsmjölk och fil stoppas.