Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

75 procent av använd el förnybar i fjol

Svar på "Fyra procent vindkraft", Åsikter 13 januari.

Vi kan aldrig klara oss med enbart förnyelsebar vatten- och vindkraft skriver Sture Åström i en insändare 12 januari. Det kan stämma, men vi kan komma väldigt långt med vattenkraft och vindkraft. Under förra året bidrog vattenkraften med 55 procent av elanvändningen i Sverige, vindkraften bidrog med 12 procent - tillsammans stod de för 67 procent, två tredjedelar av elanvändningen. Övrig värmekraft som i huvudsak består av biobränslekraft svarade för 10 procent av elanvändningen, 75 procent av elanvändning kom alltså från förnybar energi.

Det finns goda möjligheter att bygga ut såväl vindkraft, biobränsleeldade kraftvärmeverk och solenergi, 100 procent förnybar elproduktion är inte så långt borta. Vårt grannland Norge har redan över 100 procent förnybar elproduktion tack vare den goda tillgången på vattenkraft.

Sture Åström väljer att fokusera på en dag, torsdagen den 7 januari i år, då efterfrågan på el till följd av kyla var rekordstor. Vid extrema effekttoppar vintertid när det är mycket kallt i hela Norden sätts elsystemet på prov oavsett hur vi väljer att producera el. Det behöver finnas kraftverk som bara behövs de kallaste timmarna och kanske bara några timmar.  Den mest ekonomiska lösningen finns sannolikt i en blandning av produktionsreserv och användarflexibilitet samt lagring. Elsystemet sitter ihop och därför kommer överföringar länder emellan att vara viktiga för balansen. Vindkraftens produktion varierar, därför behöver vindkraften kompletteras med annan kraft och lagring, men, det går att hantera mycket variabel kraft. Danmark planerar för 50 procent vindkraft 2030.

Charlotte Unger

vd Svensk Vindenergi

Äntligen! Nu finns ÖP som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android !

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel