Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

76–75 – Jämtlands sköna julhälsning

Jämtland Basket går till jullov med en hälsning.

Laget kan lira med de bästa i Sverige.

– En fantastisk känsla, säger Adama Darboe efter 76–75 mot Norrköping.

Efter sju förluster och lika många bedrövelser var Jämtland på väg ned under slutspelsstrecket.

Och efter att ha tappat en elvapoängsledning till ett lika stort underläge i slutet av tredje perioden lurade den åttonde raka förlusten bara runt knuten.

Då. Då vände allt.

Sluttampen av Jämtland–Norrköping blev en sådan där basketfest som innehöll det mesta och fick taket i Sporthallen att lyfta.

Och – ologiskt nog – i slutperioden var det förlusttyngda Jämtland som kändes som det där giftiga, beräknande veteranlaget samtidigt som Norrköping tappade kylan.

Titta här:

• Ex-jämten Adnan Chuk gick i taket över en utebliven blåsning och drog på sig en teknisk foul med fyra minuter kvar. Med straffkast och bollinnehav knappade Jämtland in till 68–69.

– Jag vill egentligen inte kommentera ... men det är larvigt, muttrade en irriterad Adnan Chuk efteråt.

• Norrköpings Ken Brown knockade Jämtlands nyförvärv Jawan Carter med en armbåge och fick en osportslig foul. Här knappade Jämtland in till 72–73.

• Egal Saleman stod för ett minst sagt uppseendeväckande spel när han tokruschade över hela banan och blockerade Adnan Chuk in i planket vid 72–73. En riktig moralhöjare.

• Jämtland plockade fram sitt absolut bästa försvarsspel för säsongen i andra halvlek. Bara 32 insläppta på 20 minuter.

– Det var hjärta. Bara hjärta, säger Egal Saleman.

• Norrköping hade chansen att kvittera vid 75–73 och två straffkast för Ken Brown. Då missade amerikanen två gånger om och Adama Darboe kunde plocka ned returen.

Danske Darboe hade 16 poäng och ledde laget på bakplan tillsammans med Jawan Carter.

– Det här är en härlig känsla att ha med sig in i juluppehållet, säger Adama Darboe.

– Vi kan inte glömma att vi förlorade många matcher i rad och mot några lag vi ska slå. Men om vi kan spela som i dag ... ja, då kommer tabellen att se annorlunda ut framöver.

Norrköpings coach Paul Burke var mycket besviken över sitt lags insats, men hyllade samtidigt Jämtland:

– Att vi tappar William Walker (fotskada, krockade med Egal Saleman) i slutet av tredje perioden är tufft för oss. Vi är känsliga på de positionerna. Men jag tycker att Jämtland gjorde det här väldigt bra. Ibland måste man titta på motståndarna och erkänna; bra jobbat.

--------------------

Slutsignal basketligan, omgång 17

Jämtland Basket76
Norrköping Dolphins75
(24–17, 13–26, 16–17, 23–15)

Jämtland: Jawan Carter 20, Brandon Peterson 19, Adama Darboe 16, Egal Saleman 9, Andreas Karlsson 6, Omar Zaghdane 4, Serabilo Boucari 2.

Norrköping: Joakim Kjellbom 15, William Walker 12, Niklas Rydgren 12, Adnan Chuk 11, Pierre Hampton 10, Jan Tomanec 7, Kendrick Brown 6, Edgars Jeromanovs 2. Publik: 896.

Utropstecken!

• Försvaret. Andra halvlek var säsongens i särklass bästa jämtländska försvarsinsats. Norrköping fick knappt ett enkelt skott på hela halvleken, och sett över matchen hölls gästerna till under 35 % på tvåpoängsavsluten.

• Dramatiken. Plötsligt var det några omgångar sedan en riktigt jämn, dramatisk och sevärd match spelades i Sporthallen. Jämtland spottade i nävarna, kom tillbaka – och publiken svarade upp.

• Salemans block. Youtube-material, som den yngre generationen kallar det.

Frågetecken?

• Blåsningarna. Norrköpings Paul Burke pekade på skillnaden 30–13 i straffkast i jämtländsk favör. Och vad händer om Adnan Chuk får med sig den foul han faktiskt borde fått – när han i stället kokar över och drar på sig en teknisk?

• William Walkers skada ändrade matchbilden. Norrköping behöver sin mångsidige amerikan. Hur länge blir han borta?
statistik

Tvåpoängare, Jämtland: 45 % (Peterson 7/16)
Norrköping: 35 % (Kjellbom 6/14)

Trepoängare, Jämtland: 33 % (Carter 3/8)
Norrköping: 43 % (Rydgren 4/5)

Straffkast, Jämtland: 77 % (Darboe 7/8)
Norrköping: 77 % (Kjellbom 3/3)

Returer, Jämtland: 40 (Peterson 13)
Norrköping: 41 (Kjellbom 10)