Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

78 000 för hel sommar i häktet

Sommaren 2011 frihetsberövades jämten i Stockholm. I två omgångar har han fått ersättning av staten. Totalt har han nu fått 78 500 kronor.

Jämten misstänktes för grov misshandel och satt därför anhållen och häktad i Stockholm under tiden 6 juni till 15 augusti 2011.

Mannen friades från misshandelsåtalet, men han fälldes i stället för ett annat brott som gav honom 30 dagsböter. Pengarna behövde han aldrig betala eftersom de kvittades mot hans långa häktningstid.

Men brottet han fälldes för var på intet sätt häktningsgrundande. Därför ersattes han av staten med 55 000 kronor.

I samma veva yrkade han ersättning för förlorad arbetsinkomst. Först fick han avslag på det eftersom han inte kunde styrka beloppet.

Efter ett intyg från arbetsgivaren ger det nya beslutet honom 23 500 i sådan ersättning.

Numera har jämten fått lämna sitt jobb och han anser själv att der beror på att han satt frihetsberövad.

Det skulle kunna innebära ytterligare ersättningsskyldighet för staten. Men JK skriver nu att jämten formellt förlorade jobbet på grund av arbetsbrist - och det är det man har att förhålla sig till.