Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

8 punkter för ett rikare kulturliv i Östersund

Kulturfrågan får väl efter vårens intensiva debatt betraktas som officiellt ”lyft” i kommunen. Det börjar bli dags att våga vara mer konkret. Vi bakom den ideella grupperingen Startskott! har formulerat några förslag på hur vi tror att det lokala kulturlivet skulle kunna utvecklas i framtiden.

1) Socialdemokraterna måste formulera en tydlig kulturpolitik. 
Socialdemokraterna styr Östersunds kommun, och om det kan man tycka både det ena och det andra. Men utan socialdemokratins aktiva medverkan kommer aldrig den lokala kultursektorn att få den status den förtjänar. Därför kan inte S lämpa över initiativet i kulturfrågan till Mp och nöja sig med det. Kulturfrågan är större än så. Den är kopplad till turism och regional utveckling och måste tas på ett helt annat allvar än hittills. S måste vakna. En gång för alla.


2) Näringslivet måste engagera sig aktivt i kulturens utveckling.
Vi kulturarbetare ingår redan i näringslivet - vi är ingen isolerad ö - men det saknas ofta naturliga kontaktytor mot exempelvis industri och finanssektor. Det måste vi ändra på och kanske måste det traditionella näringslivet engagera sig i kulturen utan förväntningar på omedelbar avkastning. Det kanske krävs att Persson Invest, FFAB, Sweco m.fl. går ihop om att dela ut tio arbetsstipendier á 100 000 under fem år för att man ska börja se några effekter. Unga, kreativa människor måste i vilket fall som helst lockas att stanna kvar och utveckla sin projekt på hemmaplan - annars kommer aldrig Östersund att ta det där skuttet upp till +70 000 invånare som så många drömmer om.


3) Estrad Norr (Länskulturen) måste flytta in till centrum. 
Oavsett om det byggs ett konsert/kulturhus eller inte måste vi flytta in vårt kulturella centrum Estrad Norr - med Länsteatern och Länsmusiken i spetsen - till centralt belägna lokaler. Vi kan inte gömma den här viktiga institutionen på Folkets Hus med motiveringen att det finns ett hyresavtal med Folkets Hus som måste uppfyllas. Det är den sämsta sortens kulturpolitik - passiv, fyrkantig, visionslös - lojt inställd på att endast administrera. Estrad Norrs verksamheter skulle bidra till att göra centrum levande - en kärnfråga inte minst för köpmännen.


4) Se regionförbundet som en nystart. 
Att regionförbundet är en sluss för att på sikt slå ihop alla kommuner till en enda har de flesta förstått vid det här laget. I denna konstruktion kommer man först att skotta in kulturen och sedermera allt annat matnyttigt så att de små kommunerna till slut bara blir sittande med ren administration. I det läget kommer Berg, Bräcke, Ragunda etc att slås ihop till en enda kommun. Och kanske är det bra. Kanske dåligt. Fram till dess bör de styrande i vilket fall som helst se regionförbundet som en nystart för den regionala kulturen. Det är hög tid att kulturen lyfts bort från landstinget där den under flera år fått ha den otacksamma rollen som gökunge.


5) Stimulera nya evenemang. 
Kommun och näringsliv måste anstränga sig för att stimulera nya kulturella evenemang/scener utöver Storsjöyran. Inte för att konkurrera ut en unik stadsfest, utan för att komplettera den. Göteborgs Filmfestival, Stockholms Jazz & Bluesfestival, Internationella konstveckan i Örkelljunga... alla evenemang börjar som ett frö och måste odlas med tålamod och långsiktighet. Det som ska bli en publikdragande succé - ett dragplåster för hela regionen - i morgon borde ha påbörjats igår.


6) Utveckla Tingshuset vidare!
Kommunen har redan ett kulturhus - huvudsakligen riktat mot ungdomar. Lokalerna har sina begränsningar (byggnadstekniskt sett) men kan fortfarande utvecklas. Ett mycket bra kafé finns redan. En liten men naggande god konsertlokal likaså. Vindsvåningen står dessutom oinredd. Så förutsättningarna att skapa Tingshuset 2.0 finns. Det som saknas är politiska visioner, viljan att utveckla fler öppna verkstäder och fräscha upp huset så att de kan bli en angelägenhet för fler medborgare - och ett logiskt komplement till ett nytt konserthus/kulturcentrum.


7) Utbilda! 
En klassisk musiker, en balettdansös eller en textilkonstnär har ofta långa utbildningar bakom sig. Med vidhängande studieskulder. Samma sak kan gälla för en dansbandsmusiker eller revyartist. Kulturarbetare är i allmänhet välutbildade människor och deras arbetsförutsättningar komplexa. Inte minst för att de så ofta förväntas prestera saker utan ersättning; för att det är en fin chans ”att visa upp sig”. Nämn en annan yrkesgrupp som möts av DE argumenten... Politiker, tjänstemän och företrädare för det traditionella näringslivet måste förkovra sig i kulturarbetarnas villkor om de ska kunna förstå och hjälpa till att förädla den resurs som dessa kreativa människor utgör.


8) Kulturen är en del av näringslivet. 
Det här är nåt många kulturarbetare har svårt att förlika sig med. Vi kulturarbetare ser oss ofta som uttolkare, poeter och förvaltare av högre, immateriella världen. Gott så. Men när vi spelar, skulpterar, skriver, dansar och regisserar är vi också en del av det kommersiella näringslivet. Därför måste vi - som skrå - höja oss som yrkeskvinnor - och - män. Det handlar inte om att börja fokusera på pengar och vinst, utan även att lära sig att arbeta med konsekvens och kontinuitet, lära sig att marknadsföra, skriva kontrakt, vårda kontakter med arrangörer, tjänstemän, journalister... etc. Lära sig att tänka professionellt helt enkelt. Och det är förmodligen den viktigaste punkten av dessa åtta - att kultursektorn till syvende og sist har ett eget ansvar att lyfta sig.


Katarina Åhlén, cellist/egen företagare
Martin Kjellerstedt, trubadur/egen företagare
Björn Höglund, trummis, producent/egen företagare
Jens Ganman, författare/egen företagare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel