Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

86-åriga Signe: – Rånaren vred av min arm

I går blev 86-åriga Signe Olofsson brutalt rånad i sin tobaksaffär.

I dag var hon tillbaka bakom disken med ena armen i bandage.

– Jag är inte rädd, men det är klart att jag ser mig för lite extra i dag, säger Signe.

Annons

I morse stod hon utanför sin tobaksaffär på Storgatan och satte upp Östersunds-Postens och Länstidningens löpsedlar. Båda handlade om det brutala rånet i Östersund i går.

– Det kändes lite konstigt att löpsedlarna handlade om mig, säger 86-åriga Signe Olofsson.

Det var strax före klockan två i går eftermiddag som en ung man kom in till Signe Olofsson för att handla cigaretter.

– Han ville köpa en limpa med Marlboro, men jag hade bara lösa paket och frågade om det gick lika bra. Jag stoppade ner 10 paket i en påse. Jag blev misstänksam när han började krångla och skulle räkna om paketen flera gånger. Han tog aldrig upp några pengar heller. Han såg visserligen ut som 20 år, men jag ville ändå se hans leg. Han ville inte visa något, berättar Signe.

Sedan utbröt tumult i tobaksaffären.

– Jag hade en platta på för att värma lite mat och kom på att jag måste stänga den. Jag höll i påsen med cigaretterna. Då tog han tag i mig och tryckte mig mot dörren. Sedan tog han tag i min ena arm och vred om den hårt. Sedan knuffade han mig så jag flög ner i golvet. Jag hade fruktansvärt ont och förstod att armen var av, säger Signe.

Utanför hade vittnen sett mannen som rånade Signe och kunde ge bra signalement på både honom och de två män som väntade utanför butiken.

– Jag känner mig så ledsen och arg. Varför ska man behöva ge sig på oskyldigt folk?

Signe transporterades till sjukhus där det konstaterades en fraktur i armen.

– Det var jobbigt på sjukhuset när de skulle dra i armen och jag fick en massa sprutor.

Signe skulle ligga kvar över natten. Något som hon vägrade och vid 22-tiden åkte hon hem.

– Jag är väl lite tjurig, men jag ville sova hemma.

Trots händelsen i går bestämde hon sig för att jobba i dag.

– Ja, jag kände att jag hellre vill vara här än bara sitta hemma. Det här är ju mitt liv. Det var väl en del som ringde och tyckte att jag skulle vara hemma, men jag bestämde mig för att gå hit. Men jag var lite sen på jobbet i morse, säger Signe och ler.

Det här är inte första gången som Signe råkar ut för ett rån. Det var fjärde gången.

– Ja, jag har blivit både pistolhotat och knivhotad här i affären. Sedan blev jag rånad av ett gäng grabbar när jag var på väg hem från affären en gång. Den förre ägaren hade lämnat kvar en batong under disken. När jag blev knivrånad så tänkte jag slå rånaren på fingrarna med batongen när han grävde i kassaapparaten. Men jag ändrade mig och lät han ta pengarna. Efter att ha blivit rånad så många gånger så måste det väl vara nog nu? säger Signe.

Misshandlad har hon dock aldrig blivit vid de tidigare tillfällena.

– Nej, det har varit hot. I går var första gången som någon gav sig på mig.

• Tror du att du kan förlåta det här?

– Just nu känns det inte så. Det här har varit så plågsamt för mig på alla sätt, säger Signe Olofsson.

Mannen som misshandlade Signe är 16 år och sitter anhållen tillsammans med en kamrat. Ytterligare en man är misstänkt för att vara inblandad i rånet men han är på fri fot.