Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Å ena sidan å andra sidan – kanske Almedalens charm

Speloddsen för att Stefan Löfven blir Sveriges nästa statsminister är 1.18. Om Fredrik Reinfeldt står som regeringsbildare efter valet ger det fem gånger pengarna. Just nu.

Spelbolaget som arrangerar paneldebatt intill scenen där de politiska huvudtalen hålls i Almedalen hävdar att deras odds varit mer träffsäkra än alla opinionsinstitut när det gällt att förutspå utgången av de två senaste valen.

Själva frågan om det är bra med spel på politiska val? Eller om det på ett otillbörligt sätt skulle gå att påverka utgången av valet, förefaller helt okontroversiell för deltagarna i debattpanelen.

Å andra sidan är det just det stora spelbolaget som står för evenemanget.

– Jag tror att folk tar odds och spel med en nypa salt och ju mer information människor kan få inför ett val desto bättre, säger representanten för det stora opinionsinstitutet.

Jätteroligt tycker den inbjudna statsvetaren:

– Trav och politik. Det är väl ungefär samma sak, sådant som folk gillar, säger han och får en ordentlig skrattsalva att braka loss.

– Politisk vadslagning är en del i den pågående mediefieringen av politiken. Partierna tycker kanske inte alltid det är så kul men debatten i samhället blir mer öppen.

Oddsen för Löfven mot Reinfeldt är väl ungefär som om Real Madrid skulle åka dit mot ett bottenlag i spanska ligan förklarar den kände journalisten som leder debatten och vänder sig mot oss i publiken.

– Som en jämförelse så ni förstår vad vi pratar om.

Stämningen är mycket uppsluppen och lättsam. Många skratt och rapp debatt. Underhållande. Ett kännetecken för hela Almedalsveckan. Där jag och du kan stoppa vilken toppolitiker som helst på någon av Visbys kullerstensgator och ställa frågor, åtminstone i teorin.

Och det är förstås en tilltalande tanke. Kvällstidningarna och medierna storsatsar, politiker möter sina väljare. Öppenhet för alla. Jag lyssnar på Migrationsverket som berättar om allt jobb med att övertala kommunerna att ta emot fler Syrienflyktingar och går sedan tio meter tvärs över gatan där nazistiska Svenskarnas parti slagit upp sitt kampanjtält.

Det är befriande att se hur hårt ansatta nassarna blir av alla ungdomar med invandrarbakgrund som på ett mycket personligt sätt ifrågasätter deras rasistiska åsikter.

– Så du tycker att jag inte har rätt att överhuvudtaget leva här ...?

Ett hett politiskt möte äger rum i Visbys hamn.

I spelbolagets tält hettar det till en aning när frågor om vad som styr oddsen eller vilka som får spela ställs.

Får politikerna själva satsa? Ett gränsfall, svarar spelbolagets chef.

Men tänk om någon sitter på hemlig information om en politisk skandal som är på väg att brisera?

Vad händer om ett mycket rikt parti langar in ett antal miljoner för att manipulera oddsen? Är det inte risk att väljarna får en skev bild då?

Spelchefens svar blev på den punkten rätt svävande.

Något senare går jag på ett seminarium om spelbranschens villkor. Där munhugger spelbolagen om vem som tar störst ansvar för ett växande spelmissbruk.

En helt annan sida av frågeställningen. ”Å ena sidan, å andra sidan”, kanske är det charmen med politikerveckan i Almedalen.