Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Å ena sidan fjället – å andra havet

Hon har en enastående karriär som chef på olika nivåer jorden över, men har hela tiden haft Gåxsjö som trygg bas.
Även nu som egen företagare.
– Det här är livskvalitet. Jag kan dra på mitt fleeceställ och sätta mig och jobba över hela världen härifrån, säger Marie Simonsson.

Hon växte upp i Gåxsjö och har aldrig släppt greppet om hembyn utanför Hammerdal. Men tidigt riktade hon blickarna ut mot världen.

Första svängen var som 16-årig utbytesstudent till North Dakota, USA. Efter gymnasiet svängde Marie Simonsson in på ekonomiska banan och som 25-årig nybakad civilekonom klev hon direkt in på en chefspost. Och ut i världen igen.

– Jag fick jobb som redovisningschef inom Saab Scania, jobbade mycket utomlands och satt i styrelsen för det franska dotterbolaget.

Marie Simonsson fortsatte uppåt på chefsbanan med ett ökat ansvarsområde, allt närmare divisionsledningen och med ett allt större geografiskt arbetsfält.

I samma veva gifte hon sig och köpte hemgården med tillhörande skog i Gåxsjö.

– Jag långpendlade, jobbade aldrig två dagar på samma ställe och upptäckte att jag aldrig packade upp väskan. Därför bestämde jag mig för att kliva av och flytta hem.

Men ett nytt hett erbjudande avbröt de planerna. Marie Simonsson hoppade på som fabrikschef på Gustavsberg och klättrade snabbt vidare upp och in i koncernledningen i Holland.

runt 40 år och enda kvinna i världen på den nivån. Hon jobbade en hel del med trendanalyser och mycket i Asien. Men efter nära tio år och ett liv med pendling varannan helg hem till Gåxsjö från utgångspunkten Maastricht, Holland, så fick det räcka.

Marie Simonsson flyttade hem och fick jobb som vd på Byggelit och sedan på Almi. Suget efter att läsa vidare blev samtidigt starkt. Parallellt med vd-jobbet på Almi så läste Marie in en magisterexamen i organisationsteori och ledarskap – i USA, och skilde sig dessutom i samma veva.

En lätt kaotisk situation kan man tycka. Men Marie Simonsson tvekade ändå inte när ännu ett spännande erbjudande dök upp.

– Sent en kväll hemma i Gåxsjö fick jag ett samtal från USA och erbjöds en halvtidstjänst – att undervisa på Springfield College i Tampa, Florida. Jag bestämde mig snabbt för att tacka ja, sa upp mig från ett bra jobb som vd på Almi och satsade på ett eget företag.

är, tillsammans med att hon är energisk och nyfiken, viktiga egenskaper som Marie Simonsson anser ligger bakom att hon nått så långt:

– Jag är milt korkad och har inte lagt några begränsningar på mig själv. Jag kapar alla säkerhetslinor. Det har jag gjort ett antal gånger, men har alltid dimpit ner i något ännu roligare.

Vid sidan av professorsjobbet passade hon också på att genomföra en etablering i tjänstesektorn med fem anställda för dygnet-runt-assistans åt en fysiskt handikappad svensk tjej som skulle plugga i USA.

– Jag bestämde mig för att anställa lokalt och det visade sig vara tufft eftersom de tycker att det är familjen som ska ta hand om sina anhöriga. Efter den tiden tror jag att jag kvalificerat mig för ett medlarjobb i Mellanöstern.

blev det tvåveckorspendling med intensiva arbetsperioder i USA och lite lugnare hemma i Gåxsjö. Ett kontrastrikt liv.

– Största skillnaden som jag tänker på spontant är miljöbiten. De kastar fortfarande allt i samma soppåse. Det var ju väldigt länge sedan vi började sortera bort papper till exempel här i Sverige.

– Dessutom är sättet vi gör saker på väldigt olika. Vi svenskar tänker och planerar väldigt länge innan vi gör något, medan amerikanerna snabbt sätter i gång och korrigerar efter vägen i stället. I USA är de också sociala på ett annat sätt och tar kontakt och pratar med alla, även dem som de inte alls känner.

Men trots uppenbara skillnader som klimatet och invånarantalet, knappt 300 i Gåxsjö och upp emot 300 000 i staden Saint Petersburg, så ser Marie Simonsson också en hel del likheter.

– Rymden här hemma tycker jag om. Att jag från gården här ser fjällen. Men när jag går längs Mexikanska golfen där hav och land möts, så känner jag samma rymd.

Gåxsjö står dock allra högst i kurs för Marie Simonsson.

– Jag har sett mig om i världen och nu när jag är hemma så uppskattar jag livet och människorna här ännu mer. Det är rent och fint, och en bygemenskap som är helt underbar.

i Gåxsjö blir också längre nu när Marie satsar mest på sin kurs- och seminarieverksamhet i förhandlingsteknik samt mentorskap. Fortfarande har hon dock en hel del kunder utomlands.

– När jag var mitt uppe i det så tyckte jag inte att det var så märkvärdigt. Men jag har jobbat med att både köpa och sälja över hela världen, utom Sydamerika, och vet att hur man ser på saker skiljer sig om man är kines, amerikan eller svensk. Om man förstår det så förenklar det affärsmöjligheterna, och det kan jag nu lära ut till andra.

erkänner att hon har försakat vissa saker för att kunna leva det framgångsrika företagslivet runt om i världen.

– Vänner. Det finns inte en chans att bibehålla ett socialt liv när man pendlar som jag gjort.

– Hobbys. Jag började bland annat med silversmide, men det enda som egentligen har överlevt är fotografering. Kameran har fått följa med på resorna.

– Sedan har jag varit dålig på att ta tillvara på naturen. Men jag jobbar på det och tog jägarexamen i höstas.

Samtidigt ångrar hon inget.

– Jag har gjort allt med öppna ögon och har haft så roligt. Visst har jag försakat en del, men jag har fått annat. Bland annat en frihet som är helt enorm.