Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

A-kassebluff gav en halv miljon kronor

Under fem års tid fick mannen regelbunden a-kassa. Nu får han tio månaders fängelse för bluffen som gav över en halv miljon kronor.

En man i övre medelåldern från Västjämtland har dömts vid Östersunds tingsrätt till tio månaders fängelse. Själv erkänner han att han bluffade till sig 250 000 kronor. Tingsrätten finner att det är över det dubbla.

Bedrägeriet gick till så att mannen som var på väg att bli utförsäkrad, presenterade totalt sex olika arbetsgivarintyg och två anställningsbevis. P å så sätt fick han f ör längd a-kassa. Samtliga papper hade han själv skrivit.

Arbetslöshetskassan undersökte intygen efter fem år eftersom samtliga hade samma personnummer på de arbetsgivare som mannen hade uppgett. Olika firmor i bygg- och renoveringsbranschen, på olika håll i Sverige, men samma personnummer.

Och någon person med det numret fanns inte, visade det sig.

Eftersom mannen under den här perioden inte heller hade deklarerat någon inkomst från firmorna, förstärktes misstankarna.

Mannen som döms till tio månaders fängelse förklarade under rättegången att det hade varit otänkbart för honom att söka socialhjälp. Numera har han sjukersättning.