Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abba och Cornelis i Hall of fame

Det är inte bara popmusiken som får plats i Sveriges eget Hall of Fame.

Förutom Abba och Roxette finns även Jan Johansson, Evert Taube och Cornelis Vreeswijk bland de först invalda i det populärkulturella musikmuseet.

Abba är förstås med, liksom Roxette och punkens portalfigurer Ebba Grön. Men även death metal-pionjärerna Entombed, hiphoppens förgrundsfigurer Latin Kings, liksom kritikerhyllade Stina Nordenstam och holländaren som blev en av våra mest folkkära artister - Cornelis Vreeswijk.

När de första invalda till Swedish Music Hall of fame presenterades var anslaget brett. Många genrer är representerade.

Ingen lätt uppgift

Som visans Evert Taube, jazzmusikens Jan Johansson och Monica Zetterlund samt proggens Nationalteatern och rockpoeten Eva Dahlgren.

Juryn, som består av musikjournalisterna Jan Gradvall, Kersti Adams-Ray, Per Sinding-Larsen och Ametist Azordegan, har inte haft en lätt uppgift. I en tidigare intervju med TT konstaterade Gradvall att det finns minst 200 artister, band och musikskapare ur den svenska populärmusikens historia som är värdiga att bli invalda i Swedish Music Hall of Fame. Att då begränsa sig till tolv är nästintill en omöjlighet.

För att komma i fråga för Swedish Music Hall of Fame måste det ha gått 20 år sedan debuten.

De invalda kommer att hedras i en utställning som öppnar den 20 mars. Senare, med start i april, genomförs ett antal föreläsningar, spelningar i mindre format och möten med dem i Swedish Music Hall of Fames regi.