Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Abjeez gör gränslös världspop i ordens rätta bemärkelse

Högaktuella med turnéer, spelningar i såväl Dubai som Los Angeles och skivsläpp i både digital och fysisk form är världspopbandet Abjeez ännu ett lysande exempel på hur internet suddar ut gränser.

Och bandet självt hjälper till att radera ännu fler.

Daglig mejlkontakt och samtal via Skype mellan olika världsdelar och landsändar, MySpace, Facebook och hemsidor plus uppmärksammade videor från den egna kanalen på YouTube.

Så når de både varandra och sin publik.

Bandnamnet är persiska för systrar, vilka i det här fallet är Melody Safavi och Safoura Safavi. Båda uppväxta i Krokom. De skriver bandets texter respektive musik.

Safoura bor i Östersund och Melody i staden Rockville i USA.

Bandets slagverkare Paulo Murga bor i Haparanda, basisten Erland Hofgaard i Vara och bandets tekniker och manager Sufi Safavi bor i Stockholm.

Trummisen Robin Cochrane och gitarristen Johan Moberg är bosatta i Östersund.

Den geografiska spridningen innebär dock ingen splittring. Allt tack vare nätet.

– Det är bra med avstånd, det skapar längtan och längtan är inspirerande. Det som är dåligt är att det är så mycket som ska göras när vi väl ses. Internet har gjort så att vi finns, säger Safoura.

– Vi måste vara noga med att uppdatera varandra. Det är svårt och det kan uppstå missförstånd.

– Visst kan jag sakna själva bandet, men det gör ju Paulo uppe i Haparanda också, säger Melody.

För Melodys del tar Abjeez upp all ledig tid hemma i USA trots att bandet inte finns på plats. Hon uppdaterar bandets olika sidor på internet och författar texter och som nu senast, formger skivkonvolut och översätter de persiska och svenska texterna till engelska.

– Marknadsföring är inte vår starka sida, och vi har inget distributionsbolag men vår musik finns på bland annat iTunes och CD Baby, berättar Safoura.

Det internetfenomen som förmodligen betytt mest för Abjeez är YouTube. Videon till låten ”Eddeaa” har nära 120 000 visningar.

En video som tog bandet till Robert DeNiros Tribeca Film Festival i New York där videon visades i kortfilmsklassen.

– Många har lärt känna oss via YouTube, säger Safoura.

Videoversionen av låten ”DemoKracy” blev ett fenomen i sig och videon kostade Melody jobbet som journalist på den flerspråkiga radio- och tv-kanalen Voice of America, V O A.

Under Bush-administrationen sågs det inte med blida ögon på videons antikrigsbudskap som togs för att vara pro-iranskt. Melody sades upp utan skäl och utan uppsägningstid.

– Min chef sa att det inte hade gått så om jag exempelvis jobbat på den kinesiska avdelningen, säger Melody.

Nu när den politiska vinden har vänt och Obama tillträtt som president ser Melody ljust på framtiden.

Numer arbetar hon som medieanalytiker på ett privat företag och är i färd med att med hjälp av två advokater lämna in stämningsansökan mot VoA.

– Advokaterna har förberett mig på att processen kan ta upp till tio år, säger Melody.

Närmast för Abjeez väntar skivsläppskonserten på Storsjöteatern på lördag. Då släpper de officiellt sin nya skiva ”Perfectly displaced” på vilken de har arbetat i cirka ett år nu. Bandet har nyss avklarat en Riksteaternturné tillsammans med bland andra Özz Nüjen, och är nu på turné i eget namn i cirka två veckor.

En nyligen inspelad video rullar snart på YouTube och bandet spelar snart in ännu en.

– Vi försöker att utnyttja tiden väl när vi ses, säger Safoura.