Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Absurda historier med glimten i ögat

• Autostereogram

* Jenny Jejlid

* Hoi Förlag

Autostereogram är boken för den stressade nutidsmänniskan. Något att plocka fram under bussfärden eller att läsa en kort stund innan kvällslektyren i vanlig ordning faller mot ansiktet i samma stund som man somnar. Boken är Jenny Jejlids andra, men i stället för en självbiografi som den första boken var, har hon nu skrivit en novellsamling.

– Den är väl för alla, men kanske mest för dem som är som jag, för den som vill läsa men inte har tid för tjocka romaner, säger Jenny Jejlid.

Novellerna är livshistorier inspirerade av verkligheten. Fragment av och nedslag i olika människors liv.

– Det är ganska absurda historier av livet. Visst är det humor och glimten i ögat också, men jag gillar att skriva om det absurda, skapa en stämning.

Hon har alltid älskat noveller, men inte riktigt trott att det har varit berättigat att trycka en hel bok av dem.

– Noveller har kanske setts som ett misslyckat försök till romaner men det börjar nog förändras, säger Jenny, och nämner bland annat Alice Munros Nobelpris som ett exempel på det.

– För mig är noveller en konstform för sig. Och de kan vara så mycket mer än berättelser i Allers. Tänk att du kan läsa fem, tio sidor och få en hel historia, säger hon.

Artikeln kommer från 100 % Östersund