Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Acer Iconia Tab W501 i test

Iconia Tab W501 är ett mellanting, ett slags hybrid mellan en relativt enkel bärbar dator och en surfplatta.

Iconia Tab W501 är ett mellanting, ett slags hybrid mellan en relativt enkel bärbar dator och en surfplatta. Däri ligger både dess styrka och svagheter.

W501 är en surfplatta med tillhörande tangentbord som även agerar dockningsstation. Det speciella med den är att den inte kör ett operativsystem anpassat för surfplattor. I stället är det Windows 7 som rullar och går under huven.

Windows 7 är över lag ett väldigt trevligt operativsystem, bra mycket bättre än Vista och med massor av funktioner att upptäcka som förenklar användandet. Men gränssnittet är knappast det bästa när det kommer till pekplattor, inte ens när de mäter tio tum. Här vore Windows 8 som nyligen presenterades ett rejält steg upp, men i nuläget är det för små ikoner i ett för tungt system som rullar och går.

Genvägar i Ring

Troligen är det delvis därför Acer lagt till en mjukvara som döpts till Acer Ring. Acer Ring innehåller genvägar för till exempelvis kameran, spel, ett gränssnitt för sociala nätverk och en separat webbläsare anpassad för pekskärmar. Jag föredrar dock att köra Firefox, den fungerar minst lika bra även om det kan vara lite klurigt att träffa rätt med fingret ibland. Bland de sociala nätverken saknar jag Twitter men upplägget är genomtänkt och du kan själv ställa in hur ofta du vill att den ska uppdatera.

I det vanliga Windowsgränssnittet finns ett virtuellt tangentbord som förbättrar användarupplevelsen. Jag gillar framför allt extrafunktionen där du via handskrift kan skriva in tecken du inte lyckas lokalisera och efter en kort analys hittar plattan tecknet åt dig och du kan välja att infoga det. Jag saknar dock å, ä och ö.

Det virtuella tangentbordet finns alltid nära till hands. Dels kan du dra fram det, dels hittar du det i startfältet. Dessutom dyker det upp när du pekar på fält där du förväntas skriva in text.Kvalitet
Hela bygget väger en hel del. Även när jag plockar loss och ska bära runt på själva surfplattan märker jag tydligt av tyngden och tjockleken gentemot de andra surfplattor som finns på marknaden. Pekskärmen mäter tio tum men anledningen till tyngden borde vara det som sitter under skalet.

En dubbel­kärnig AMD C-50-processor samsas med en 32 gigabyte stor ssd, ett Radeon hd 6250-grafikkort från amd och 2 gigabyte minne. Allt för att plattan ska orka med operativsystemet och för att den ska bli stöttålig och tystgående. Du hittar stöd för både 3G, Wlan, blåtand och HDMI.

Tyngden i sig är inget problem om du tänker på plattan som en form av enklare bärbar dator. Men tänker du på plattan som just en surfplatta, då väger den för mycket för att det ska kännas bekvämt. Tanken att kunna plocka loss skärmen är god, och fungerar. Hade det varit lite bättre prestanda hade jag uppskattat funktionen desto mer.

Bra respons
Skärmen har bra respons men själva användarupplevelsen är som sagt ganska segmald. Det tar tid att starta program och över lag är inte datorn så snabb som jag skulle vilja. Men den fungerar att använda för enklare uppgifter så som surf och skrivuppgifter. Det går även bra att kolla på film. Så länge du har tålamod att vänta på att programmen ska starta.

Bildkvaliteten på skärmen är det däremot inget fel på. Svärtan hör kanske inte till toppskiktet men kvaliteten håller över lag hög klass, färgerna är fina och betraktningsvinkeln bra, och släcker du ner i rummet och maxar volymen får du en högklassig filmupplevelse. Ljudmässigt gör plattan faktiskt bra ifrån sig gentemot konkurrenterna. Jag hör klart och tydligt vad som sägs i filmer och basen brummar på bättre än vad jag hade förväntat mig av en pryl i den här storleken.Svårt utomhus
Att använda skärmen i solljus är däremot lite knepigare, det är svårt att se något alls när solen gassar. En annan nackdel är batteritiden som lämnar en hel del att önska. Jag antar att ett sexcelligt batteri skulle ha ökat på tyngden ytterligare men att bara kunna se en film och utföra någon timmes skrivjobb innan plattan dör känns inte alls kul.

En av de största fördelarna med den här rackaren är dockningsstationen med tangentbord. Återigen saknar jag å, ä och ö och det tar en stund för plattan att ställa om från dedikerad surfplatta till dator med fysiskt tangentbord, men så fort den har gjort det fungerar den som vilken annan dator som helst. Den lilla styrspaken som styr muspekaren ger lagom motstånd och reagerar snabbt på hur hårt jag trycker. Tangenterna har även de ett trevligt motstånd med lagom luft mellan tangenterna.

Både platta och dator
Just dockan gör att surfplattan både kan agera platta och dator, beroende på vad du är ute efter för stunden. Och det är en funktion som jag verkligen uppskattar. Sitter jag och ska skriva ett långt dokument vill jag ju helst slippa oroa mig över batteritid, placering och ergonomi. Då är dockan ett mycket bra komplement. Sitter jag istället och bara vill se en film eller slösurfa känns det skönt att kunna koppla loss skärmen och sedan enkelt bära runt på den.

På dockans kanter sitter för övrigt två usb-portar och möjlighet att koppla in nätverkskabel. Men större delen av portarna och knapparna sitter på plattan som sig bör – minneskortplats, volymknappar och hdmi-utgång är extra uppskattade.

Plattan är också utrustad med två kameror, en standardkamera för fotografering och en avsedd för videosamtal, bägge på 1,3 megapixel. Det är knappast den bästa kameran på marknaden, bilderna blir små och färgerna stämmer inte till hundra procent med verkligheten, men så är det inte heller den ultimata fotograferingsprylen. Den saknar ju dessutom fysisk kameraknapp vilket gör hela processen vid fotografering krångligare, speciellt då plattan väger en del. Men det är kul att funktionen finns där och kamera för videosamtal är ju nästan ett måste hos en modern dator.

Betyg:
Användarupplevelse 4
Material & kvalitet 5
System och & program 5
Anslutningar 9
Ta med sig 5
Totalbetyg: 55%


Å andra sidan
David Boda: Windows är enligt mig inte den bästa plattformen att ha i en surfplatta. Dessutom är W501 väl stor och tung för min smak. Bra är dock att det finns både usb 2.0-portar, hdmi och 3G.


/Elina Blom

mobil.se