Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ackordsuppgörelse ska ge fordringsägarna mer betalt

En ackordsuppgörelse ska ge fordringsägarna betydligt mer betalt än utfallet vid en konkurs.

Annons

Målet för rekonstruktören Mikael Kubu är att få en bank eller någon annan investerare att gå in med mångmiljonbelopp i Copperhill.

Under tingsrättsförhandlingen användes ett tillskott på 40 miljoner kronor som åskådningsexempel. De pengarna skulle då användas för att betala leverantörerna som sammanlagt har fordringar på 86 miljoner kronor.

Men för att detta ska bli verklighet krävs att holländska ”Bluebox BV” som har 120 miljoner kronor i bottenpant i Copperhill låter den nya ägaren få grundpanten.

För även om Copperhill i dagsläget är värt långt ifrån de 710 miljoner kronor som anges i den preliminära ackordsbouppteckningen så torde Bluebox var garanterat att få igen sina pengar vid en eventuell försäljning.

Under borgenärsförhandlingen talades det om en prislapp på kanske 350 miljoner kronor, om en försäljning sker planerat – och betydligt mindre om den blir hastigt framtvingad av en konkurs.

Vid en konkurs ska även de två holländska privatpersoner som är huvudägare i Copperhill ha igen så mycket som möjligt av de 466 miljoner kronor de satsat.

Vid en ackordsuppgörelse som låter företaget leva vidare så kräver ägarna naturligt nog inga pengar.

Just nu gör ett oberoende värderingsinstitut en värdering av Copperhill Mountain Lodge AB. Värderingen väntas vara klar inom några veckor.

Ingmar Reslegård