Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aco äntligen på pallen igen

Helena Jonsson körde för seger i den totala världscupen. Men det var Anna Carin Olofsson-Zidek som fick ställa sig på prispallen.

– Skönt för Aco. Nu blir det lättare för henne att börja träna igen i maj, säger förbundskapten Staffan Eklund.

Tyskan Tina Bachmann vann skidskyttesprinten i Chanty Mansijsk med knappt fyra sekunder till godo på landsmaninnan Simone Hauswald. Anna Carin Olofsson-Zidek, Aco kallad, var knappt 20 sekunder efter skrällsegrarinnan och fick för första gången i vinter kliva upp på prispallen.

Detta trots att Aco fortfarande saknar det gevär hon använt den här säsongen.

– Men det är inget större fel på hennes gamla bössa. Aco svarade för en strong insats i det stående skyttet, ibland så blåste det storm på skjutvallen, säger Staffan Eklund till TT.

vindförhållanden så träffade Aco alla tio skotten, även om hon fick stå länge på vallen i det stående skyttet. Det gjorde att tyskorna Bachmann och Hauswald – som var på skjutvallen en halv minut kortare tid – var före svenskan i mål.

– Bra för henne att få hitta rätt i en tävling, säger Eklund.

Helena Jonsson drog på sig två straffrundor och slutade på 19:e plats, men var 1,7 sekunder före sin tyska världscupantagonist Kati Wilhelm som slutade på 20:e plats. Inför lördagens jaktstart och söndagens masstart skiljer nu 19 poäng till Wilhelms fördel i den totala världscupen, detta sedan åkarna räknat bort de tre sämsta loppen under världscupsäsongen.

– Den poängen kan bli viktig under resten av helgen. Det blir till att börja med en riktigt spännande jaktstart. Helena är 1,23 efter och jag tror hon har kapacitet att sluta topp-sex eller i alla fall topp-tio med ett bra skytte, säger Staffan Eklund.

placering räckte också för att vinna sprintcupen sammanlagt. Hon var där 14 poäng före tyskan Magdalena Neuner.

– Helena visade att hon är en riktigt bra skidskytt när hon tog sig samman efter två missar.

Att åkarna får räkna bort de tre sämsta tävlingarna i den totala världscupen tycker Eklund är rätt, även om det just nu missgynnar Jonsson som annars skulle leda totalcupen med 23 poäng.

– Men man måste kunna få vara sjuk en helg och ändå vara med och slåss om titeln. Jag tycker det är en bra regel, man får inte vara för patriotisk, säger Eklund. (TT)