Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Aco talar ut om blodvärdena

Skidskytten Anna Carin Zidek väljer nu att presentera alla dopningstester från karriären samt resultatet från ett nytt blodvärdestest, efter vårens Uppdrag Granskning i SVT. Där nämndes hon som "kvinnlig skidskytt med höga blodvärden".

Programmet tog bland annat upp att en svensk kvinnlig skidskytt haft onormalt höga blodvärden i flera tester. Samma dag valde Anna Carin Zidek att gå ut och berätta att det var hon som var elitåkaren.

– Uppdrag Granskning lämnade en hel del ogjort. De kunde ha kollat mina värden över en längre period innan de gick ut med sina uppgifter. Då hade det också sett att mina värden var höga hela tiden, säger hon.

Hennes höga blodvärden innebar att hon fick göra fler dopningstester jämfört med andra åkare under sin karriär. Hela tiden med negativt resultat. Ingen dopning kunde spåras.

Nu väljer hon att offentliggöra resultaten från alla gamla dopningstest samt resultatet från ett nygjort test hon gjorde efter programmet sänts.

– Det visar att mina värden är fortsatt höga, trots att jag inte längre håller på med elitidrott. Och som tur var hade jag sparat alla gamla dopningstest. De finns här för den som vill titta, säger hon.

Upplever du det som att du blivit misstänkliggjord?

– Det finns väl alltid de som tror att man hållit på med dopning om man är framgångsrik inom elitidrott. Men det är tråkigt om någon skulle få den uppfattningen från UG:s program, säger hon.

Svenska skidskytteförbundet har aldrig tvivlat på Anna Carin Zideks ärlighet.

– Det kändes ändå viktigt att publicera det här. Inte minst för att Uppdrag Granskning inte gjorde någon uppföljning av sitt program, säger Patrik Jemteborn, ordförande i Svenska skidskytteförbundet.

Anna Carin Zideks höga blodvärden kan bero på att hon lider av den så kallade Jämtlandsjukan. Men det är inte helt klarlagt.

– Det lämnar jag åt någon annat att forska i, säger den tidigare OS-guldmedaljören.